http://coronadossier

TVL Q2 2021 biedt keuzemogelijkheid voor referentieperiode

TVL Q2 2021

In de tweede helft van juni opent het loket voor de aanvraag van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021. In tegenstelling tot andere TVL-aanvragen, kunt u als ondernemer in de agrosector en het mkb bij TVL Q2 2021 uw referentieperiode kiezen. Bedrijfskundig Adviseur Lourens Minnema praat u in deze blog volledig bij.

Referentieperiode kiezen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwam er tijdens de openstelling van TVL Q1 2021 achter dat ondernemers om verschillende redenen geen of weinig omzet hadden in het referentiekwartaal. Hierdoor ontvingen zij geen TVL meer, met alle gevolgen van dien.

Vandaar dat de Tweede Kamer op 14 mei heeft besloten de referentieperiode voor TVL Q2 2021 te verruimen. Dankzij deze verruiming kunt u kiezen of u Q2 2019 gebruikt als referentieperiode, of Q3 2020. De aanvraag zelf verandert niet. Overleg samen met uw acconavm adviseur of een TVL-aanvraag voor u verstandig is en welke referentieperiode voor u het voordeligst is.

Openstelling tweede helft juni

Deze verruiming levert u als ondernemer in de agrosector of het mkb dus wellicht een hogere vergoeding op. Maar de verruiming heeft ook een keerzijde. Het kost namelijk tijd om deze uitbreiding te realiseren. Vandaar dat het loket voor de aanvraag van TVL Q2 2021 pas in de tweede helft van juni opent.

Dit lijkt een teleurstellende boodschap, maar ook dit kan in uw voordeel werken. Doordat u uw aanvraag pas later kunt indienen, kunt u namelijk veel beter uw omzetverlies inschatten. Op die manier krijgt u een duidelijk beeld van wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Hebt u hulp nodig bij het indienen van uw aanvraag? De adviseurs van acconavm helpen u graag!

Subsidiepercentage 100 procent

Sinds de start van de TVL ging het subsidiepercentage elk kwartaal omhoog. Waar in het begin nog 50 procent van de vaste lasten werd vergoed, zitten we nu op een subsidiepercentage van 100 procent. Om zo veel mogelijk ondernemers in deze moeilijke tijd te helpen.

Wat stopt en wat blijft?

Het kabinet verwacht dat in het tweede kwartaal meer mogelijk wordt, en dat de TVL voldoende steun biedt de komende tijd. Daarom vervallen aanvullende subsidies als Voorraadsubsidie Gesloten Detailhandel (VGD) en opslag voor Annuleringskosten Reisorganisaties (AR) in het tweede kwartaal.

Wel blijft de extra opslag voor land- en tuinbouwbedrijven intact voor de speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Deze opslag van 21 procent wordt bij het percentage vaste lasten geteld en komt bovenop de TVL-subsidie, met een maximum van 225.000 euro voor de gehele coronaperiode.

Belangrijkste voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de TVL Q2 2021 zijn:

  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij KVK, u hebt een SBI-code en minimaal één vestiging in Nederland (niet op het huisadres). Op een aantal uitzonderingen na, zoals: goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca.
  • Uw bedrijf heeft meer dan 30 procent omzetverlies in het tweede kwartaal van 2021 vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal in 2020. U kunt kiezen uit deze twee referentieperiodes.
  • Uw vaste lasten zijn minimaal 1.500 euro per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort. Let op: het gaat om uw berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten.

Nieuws over TVL Q3 2021

Op 27 mei maakte het kabinet bekend dat ze het steunpakket voor banen en economie willen doortrekken in het derde kwartaal van 2021. Dit houdt in dat ook de TVL in ieder geval wordt verlengd tot en met 30 september 2021.

Daarnaast telt de TVL vanaf NOW 3 (de subsidieperioden vanaf oktober 2020) niet meer mee als omzet voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.

Wij staan u bij

Het aanvraagloket van de TVL Q2 2021 opent dus in de tweede helft van juni. Voor uw aanvraag hebt u eHerkenning niveau 3 (eH3) of hoger nodig. Voor aanvragers met DigiD verandert er niets. We kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over uw TVL-aanvraag. Neem hiervoor contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Daarnaast staan wij u desgewenst bij met uw TVL-aanvraag.

Bij acconavm is een speciaal team samengesteld voor coronagerelateerde vraagstukken. Tip: in ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ delen zij tips en adviezen om uw veerkracht te versterken.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht