Tips voor effectieve koude acquisitie

Koude acquisitie

Koude acquisitie vinden veel ondernemers lastig. Toch kun je hiermee een aantal goede leads binnenhalen. Je moet alleen wel doorzetten en hier geldt: oefening baart kunst. Wij geven je 5 tips.

1. Goede voorbereiding

Bereid je goed voor wanneer je bedrijven gaat bellen. Zoek uit welke bedrijven je wilt bellen en verdiep je hierin. Reserveer tijd om te gaan bellen, bijvoorbeeld een aantal ochtenden in de week. Dit is voor jezelf ook een stok achter de deur om het daadwerkelijk te doen. Het eerste telefoontje dat je pleegt zal misschien nog niet gelijk helemaal soepel lopen. Maar onthoud dat hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat!

2. Pakkende opening

Zorg voor een pakkende opening wanneer je bedrijven opbelt, zodat je gelijk belangstelling opwekt bij je gesprekspartner. Het is prima om een belscript op te stellen die je als leidraad kunt gebruiken. Let wel op dat het niet overkomt alsof je een belscript voorleest. De prospect voelt zich dan waarschijnlijk nummer 40 die vandaag gebeld wordt en dit kan irritatie opwekken. Durf dus van je belscript af te wijken, zorg ervoor dat je spontaan overkomt en probeer een ‘normaal’, leuk gesprek te voeren.

3. Wees overtuigend, maar dring niet aan

Je wilt je klant uiteraard overtuigen van jouw product of dienst. Voel aan hoe je gesprekspartner reageert en speel hier op in. Merk je dat de persoon aan de andere kant van de lijn niet geïnteresseerd in je aanbod is, blijf dan ook niet aandringen maar respecteer zijn of haar keuze. Rond het gesprek af en blijf altijd vriendelijk en beleefd. Je weet nooit of deze persoon in de toekomst toch een keer interesse toont.

4. Lichaamstaal

Je verwacht het misschien niet, maar jouw lichaamstaal speelt een belangrijke rol bij koud bellen. Je zult zien dat er verschil is als je koud belt en onderuitgezakt aan je bureau zit of dat je bijvoorbeeld staat en rond loopt. Het zorgt ervoor dat je meer alert bent en vrolijker overkomt. Dit laatste gebeurt ook als je met een glimlach praat. Zorg er wel voor dat je een ruimte hebt waar je rustig kunt bellen en niet gestoord wordt.

5. Luister en wees geïnteresseerd

Hoewel jij het initiatief neemt om een prospect te bellen, is het belangrijk dat je je vooral focust op je gesprekspartner. Dit doe je bijvoorbeeld door open vragen te stellen en niet alleen maar zelf aan het woord te zijn. Toon daarbij ook oprechte interesse in je gesprekspartner. Hoe meer jij van je gesprekspartner weet, hoe beter jij daar weer op in kunt spelen. Wie weet haal jij dan wel een mooie opdracht binnen!

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht