‘Thuiswerken’ heeft zo zijn belastingvoordelen

Acconline-thuiswerken

Een van de vragen die een startende ondernemer zich moet stellen is: waar ga ik mijn kantoor vestigen? Ga ik op zoek naar een aparte ruimte waar bijvoorbeeld meerdere ondernemers zitten, of ga ik vanuit huis werken? “Een kantoor aan huis kan je heel wat belastingvoordelen opleveren,” zegt Ida Hoekstra, manager belastingadvies bij acconavm. “Het is dus iets om goed over na te denken.”

De kosten van een kantoor aan huis kunnen aangemerkt worden als ondernemingskosten. Daarvoor moet je kantoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Huur je bijvoorbeeld en wil je een gedeelte van je woning als kantoor gebruiken, dan moet je kantoor of werkruimte minimaal 10 procent van je woonoppervlak beslaan. “Voldoe je hier aan, dan mag je alle lasten die op je woning betrekking hebben – huur, gas, water, licht, etc. – als ondernemerskosten opvoeren,” vertelt Hoekstra. Daar moet nog wel een correctie op gedaan worden, omdat je er ook woont. Die correctie is in de meeste gevallen 1,8 procent van de WOZ-waarde van je huis.

Als je een eigen huis hebt, gelden er andere voorwaarden. Het werkgedeelte moet voorzien zijn van een eigen opgang en eigen sanitair. Er moet een duidelijke splitsing zijn tussen het woongedeelte en het werkgedeelte. De kosten die aan de werkruimte zijn toe te rekenen, zijn dan aftrekbaar.

Een goede administratie bijhouden is hierbij van belang, want je moet kunnen aantonen dat je 70 procent van je inkomsten in of vanuit dat werkgedeelte verdient en dat je minimaal 30 procent van je werktijd in dat kantoor doorbrengt. Het online boekhoudprogramma Acconline kan je hier goed bij helpen.

“Voldoe je aan de voorwaarden, dan mag je de kosten van je kantoor aan huis als ondernemingskosten opgeven bij je inkomstenbelasting. Dat kan je veel schelen.” Denk dus goed na waar je je kantoor wil vestigen en welke voordelen dat kan opleveren. De adviseurs en accountants van acconavm kunnen je daarbij helpen.

Dit is een bericht van Acconline

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht