Terugvragen btw bij onbetaalde rekeningen

Terugvragen btw

Als ondernemer moet je de btw die je aan klanten in rekening brengt afdragen in het tijdvak waarin je de factuur aan de klant uitreikt. Dit geldt ook als de klant het factuurbedrag nog niet heeft voldaan. Als later blijkt dat de klant de factuur niet betaalt, kan de btw door jou worden teruggevraagd.

Tot 1 januari 2017 moest hiervoor een apart schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst worden ingediend waarin duidelijk moest worden gemaakt waarom de klant het factuurbedrag niet betaalt. In het geval van een faillissement van de klant is duidelijk dat de klant niet betaalt, maar in andere situaties leidde dit nogal eens tot discussie met de Belastingdienst. Omdat deze manier van terugvragen van btw op onbetaalde rekeningen door veel ondernemers als een omslachtige methode werd ervaren, is per 1 januari 2017 de manier waarop de btw wordt teruggevraagd vereenvoudigd.

Moment terugvragen

Voor facturen vanaf 1 januari 2017 geldt dat de btw terug mag worden gevraagd als de factuur één jaar nadat de betalingstermijn is verlopen nog niet betaald is. Als de factuur geen betalingstermijn vermeldt, geldt de wettelijke betalingstermijn van dertig dagen. Is bijvoorbeeld de helft van de factuur niet betaald, dan mag de helft van het op de factuur vermelde btw-bedrag terug worden gevraagd als het een jaar na de uiterste betalingstermijn nog niet voldaan is. Voor facturen die voor 1 januari 2017 zijn verlopen, geldt dat de termijn van een jaar op 1 januari 2017 begint te lopen. Als deze op 1 januari 2018 nog niet voldaan zijn, kan de btw worden teruggevraagd.

Wijze van terugvragen

Vanaf 1 januari 2017 kan het verzoek om teruggave van de btw op onbetaalde rekeningen in de btw-aangifte van de ondernemer worden verwerkt. Dit kan door het terug te vragen btw-bedrag aan te geven bij vraag 1a of 1b van de btw-aangifte negatief btw-bedrag, of door dit bij vraag 5b als voorbelasting mee te nemen.

Conclusie

Voor jou als ondernemer is het handig de administratie zo in te richten dat overzichtelijk is welke facturen een jaar na de uiterste betalingstermijn nog openstaan.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht