http://coronadossier

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor mkb’ers

TVL voor mkb Q1-2021

Hebt u als mkb-ondernemer moeite om uw vaste lasten te betalen, als gevolg van de coronacrisis? Net als in 2020 kunt u dit jaar een beroep doen op de TVL-regeling. Het aanvraagloket voor het eerste kwartaal van dit jaar is vanaf 15 februari geopend tot 18 mei 2021.

Update: 29 maart 2021

Kom ik in aanmerking?

Als mkb’er komt u in aanmerking voor de TVL als u minimaal 30 procent omzetverlies hebt. Goed om te weten: uw bedrijf moet op 15 maart 2020 ingeschreven staan in het Handelsregister van de KVK. De SBI-code die hoort bij uw hoofdactiviteit in het Handelsregister (op 15 maart 2020), telt.

Wat is er veranderd?

Op 21 januari 2021 zijn uitbreidingen aangekondigd voor de TVL, namelijk:

  • Ook ondernemers met meer dan 250 medewerkers kunnen in aanmerking komen.
  • Het subsidiepercentage is verhoogd naar 85 procent. Dit is een vast percentage, dat niet meer afhankelijk is van de hoogte van het omzetverlies.
  • Het maximumsubsidiebedrag is 550.000 euro voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers. (aangepast op 24 februari)
  • Het maximumsubsidiebedrag is 600.000 euro voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers. (aangepast op 24 februari)
  • Er komt een voorraadvergoeding voor retailbedrijven die zijn gesloten vanwege de coronamaatregelen.
  • Het minimale steunbedrag is 1.500 euro per tijdvak. Dit was eerst 750 euro.

Goed om te weten

Het percentage vaste lasten van uw onderneming blijft afhankelijk van de sector waarin u onderneemt. Dit wordt bepaald op basis van cijfers van het CBS. Hierdoor kan het zijn dat uw subsidiepercentage hoger of lager uitvalt dan 85 procent.

Als ondernemer moet u per kwartaal minimaal 1.500 euro aan vaste lasten hebben.

Vanaf 12 april 2021 heeft u voor het aanvragen van TVL eHerkenning niveau 3 (eH3) nodig. Voor aanvragers met DigiD verandert er niets.

Uitgelicht: voorraadvergoeding retailers

Verplicht gesloten ondernemers in de non-food detailhandel ontvangen bij de TVL (kwartaal vier 2020 en kwartaal één 2021) een opslag over hun omzetverlies. Dit is de subsidie Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD).

De opslag was 5,6 procent voor de TVL in kwartaal vier van 2020. Voor het eerste kwartaal in 2021 is de opslag verhoogd naar 21 procent. Een forse verruiming dus. Het maximumbedrag is 20.160 euro voor de TVL in kwartaal vier van 2020. Voor kwartaal één in 2021 is dit verhoogd naar 300.000 euro, zo is op 24 februari 2021 bekend geworden.

Een forse verruiming dus. Hebt u de TVL van kwartaal vier in 2020 al aangevraagd, dan wordt de opslag straks automatisch toegevoegd. U hoeft hiervoor niets te doen.

Uitgelicht: evenementenwereld

Eind 2020 is besloten dat ondernemers in de evenementenbranche die niet in aanmerking kwamen voor de TVL (kwartaal vier van 2020), extra steun krijgen. Geldt dat voor u? Dan krijgt u voor zowel het vierde kwartaal van 2020 als het eerste kwartaal van 2021 de Vaste Lasten Evenementenbranche. Deze bedraagt 33,3 procent van de TVL-subsidie die u hebt aangevraagd voor juni tot september 2020.

Uitgelicht: voor de horeca

Hebt u een horecagelegenheid, en kwam u in aanmerking voor de TVL in kwartaal vier van 2020? Dan hebt u in één keer een opslag gekregen bovenop de subsidie. Dit is de Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). Deze regeling is nu gesloten.

TVL combineren met NOW?

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor zowel de TVL als het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). U kunt deze regelingen combineren, maar let erop dat uw NOW-bedrag lager uit kan vallen als u ook gebruikmaakt van de TVL. Een adviseur van acconavm kijkt graag met u mee om te ontdekken welke combinatie voor u gunstig uitpakt. En hoe u verrassingen achteraf (een terugbetaling) zo goed mogelijk voorkomt.

Samen versterken we uw veerkracht

In een onzekere tijd als deze is het extra van belang dat uw financiële administratie op orde is. Zodat u een zorgvuldige aanvraag kunt doen én krijgt waar u recht op hebt. De specialisten van acconavm ondersteunen u hierbij graag. Er is een speciaal team samengesteld dat coronagerelateerde vraagstukken aanpakt. We staan voor u klaar, zodat u met meer veerkracht deze crisis doorkomt. Hebt u vragen? Dan kunt u terecht bij uw contactpersoon of vul onderstaand adviesformulier in en we nemen contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht