Subsidieregeling SDE voorjaarsronde 2019

SDE voorjaarsronde 2019

Van 12 maart 2019 09:00 uur tot en met 4 april 2019 17:00 uur is de voorjaarsronde van de  subsidieregeling SDE+ geopend. De regeling heeft als doel het stimuleren van de productie van duurzame energie.

Deze regeling is bestemd voor bedrijven en non-profit instellingen. De SDE+-regeling wordt opengesteld voor de productie van:

 • hernieuwbare elektriciteit;
 • hernieuwbaar gas;
 • hernieuwbare warmte;
 • of een combinatie van hernieuwbare warmte en elektriciteit (WKK).

De regeling is bestemd voor energie die wordt opgewekt met behulp van:

 • Biomassa: voor o.a. vergisting, thermische conversie en biomassaketel >0,5 MWth.
 • Geothermie: voor aardwarmte van minimaal 500 meter diepte, voor aardwarmte van minimaal 4.000 meter diepte, gecombineerde aardwarmte (WKK) met een diepte van minimaal 500 meter en voor ombouw van eventuele bestaande olie- en/of gasputten.
 • Water: voor nieuwe en renovatie van bestaande waterkrachtcentrales met een verval van >50 cm, vrije stromingsenergie met een verval van <50 cm en osmose.
 • Wind: voor windturbines op land, windturbines in een meer en windturbines op primaire waterkeringen.
 • Zon: voor opwekking van elektriciteit met een installatie groter dan >15 kWp en elektriciteitsaansluiting op het net van meer dan 3*80A. Voor zonthermie is een minimale vermogenseis van >140 kW van toepassing.

Belangrijke wijzigingen in de regeling

Voor zonnepanelen (Zon-PV) zijn in 2019 verschillende basisenergieprijzen en correctiebedragen gepubliceerd voor netlevering en niet-netlevering (eigen verbruik). Omdat een groter financieel voordeel behaald kan worden als opgewekte elektriciteit zelf gebruikt wordt, geldt hiervoor een hoger correctiebedrag.

Bij zonnepanelen is ook de wijziging opgenomen dat voor het aanvragen van SDE bij de netbeheerder geïnformeerd wordt of de ingebruiknametermijn haalbaar is.

De SDE+-subsidie bestaat uit een basisbedrag per opgewekte eenheid energie (kWh). Op het basisbedrag wordt een correctiebedrag per eenheid energie in mindering gebracht. Het correctiebedrag is gebaseerd op de daadwerkelijke energieprijs en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld (voorlopig en definitief).

De subsidieregeling SDE+ wordt in het voorjaar van 2019 in drie fasen opengesteld. Het subsidiebudget van 5 miljard euro wordt in de eerste fase ter beschikking gesteld. Indien na de eerste fase budget resteert, volgt openstelling van de tweede fase. Indien het budget in de eerste fase is overschreden volgt er geen openstelling van de tweede fase.

Overzicht openstellingen fases SDE+

Fase 1 Fase 2 Fase 3
Vanaf 12 maart 9.00 uur. Vanaf 18 maart 17.00 uur. Vanaf 25 maart 17.00 uur t/m 4 april 17.00 uur.

 

Najaarsronde 2018

In de najaarsronde voor de SDE-regeling 2018 zijn er 5.907 aanvragen ingediend, met een gezamenlijke budgetclaim van 7,7 miljard euro. Onder de aanvragen waren maar liefst 5.636 projecten voor zonne-energie.

Laatste jaar SDE+

De stimuleringsregeling SDE+ bestaat in 2019 voor het laatst. Vanaf 2020 wordt deze regeling vervangen door SDE++. Hoe deze nieuwe regeling er precies uit komt te zien is nog onbekend. Aanstaande zomer zal daar naar verwachting meer informatie over bekend worden. Wel is al duidelijk dat de regeling rekening gaat houden met de mate van CO2-reductie van een investering. Mocht u plannen hebben om aan deze regeling mee te doen, dan is de voorjaarsronde van 2019 wellicht het moment, aangezien het nog onzeker is hoe de regeling er in de toekomst uit gaat zien.

Contact

Indien u benieuwd bent naar de mogelijkheden voor deelname aan deze regeling kunt u contact opnemen met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand adviesformulier. Een gespecialiseerde subsidieadviseur van acconavm neemt dan met u door of het meedoen aan deze regeling interessant voor u kan zijn.

Wilt u bovenstaande tekst als pdf ontvangen? Download dan hieronder de whitepaper en ontvang deze gratis in uw mailbox.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Subsidieregeling SDE voorjaarsronde 2019 whitepaper - maart 2019.pdf
 • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht