Stoppen als kleine ondernemer? Krijg compensatie voor ontslagvergoeding

compensatie pensioen of ziek

Gaat u als kleine ondernemer binnenkort stoppen met uw onderneming vanwege pensioen? Per 1 januari 2021 is er een nieuwe wet van kracht waardoor u compensatie kunt krijgen voor de ontslagvergoedingen aan uw medewerkers. Lees er meer over.

Update 1 december 2020
Stoppen met uw bedrijf is een grote stap. In deze crisistijd komen meer ondernemers voor de keuze staan om hun bedrijf te staken. Zeker als u bijvoorbeeld bijna met pensioen kan gaan. Staat u voor die keuze, dan maakt u zich wellicht zorgen over de hoge ontslagvergoedingen die u dan betaalt aan uw medewerkers. Een nieuwe wet biedt mogelijk uitkomst.

Wetsvoorstel

Per 1 januari 2021 treedt het ‘Besluit compensatie transitievergoeding bij beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming’ in werking. Via deze regeling krijgt u een vergoeding voor de door u betaalde ontslagvergoedingen. Hiermee wil de overheid voorkomen dat kleine ondernemers bij staking van hun bedrijf hun privévermogen te veel moeten aanspreken.

Voorwaarden compensatie

Daarbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • U bent minimaal twee jaar ondernemer (eigenaar, maat, vennoot of directeur-grootaandeelhouder) en uw onderneming wordt volledig gestaakt, omdat u nu of binnen zes maanden uw AOW-leeftijd bereikt.
  • Voor minimaal één werknemer geeft het UWV toestemming voor ontslag of ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst.
  • U hebt gemiddeld minder dan 25 werknemers in dienst op 1 januari van het jaar waarin u het ontslagverzoek indient bij het UWV of de kantonrechter. Ongeacht het type dienstverband.

Als u aan alle voorwaarden voldoet, kan het UWV compensatie verstrekken voor ontslagvergoedingen die u op of na 1 januari 2021 aan uw werknemers betaalde:

  • bij het op uw initiatief eindigen van arbeidsovereenkomsten in de zes maanden vóór het indienen van de ontslagaanvraag bij het UWV of het ontbindingsverzoek bij de kantonrechter;
  • bij het op uw initiatief eindigen van arbeidsovereenkomsten in de negen maanden ná de verleende ontslagvergunning of ontbindingsbeschikking.

Hierbij maakt het niet uit op welke wijze u deze arbeidsovereenkomsten hebt beëindigd. Een contract dat afloopt of een vaststellingsovereenkomst telt dus bijvoorbeeld ook mee.

Hoeveel compensatie?

De compensatie is maximaal het bedrag van de wettelijke transitievergoeding bij het einde van het dienstverband. Als de onderneming stopt wegens overlijden van de ondernemer, kunnen de erfgenamen compensatie aanvragen.

Wij staan u graag bij

Deze regeling biedt uitkomst voor ondernemers die binnenkort afscheid van hun bedrijf moeten nemen. In het oorspronkelijke plan voor deze wet zou dit gelden voor stoppen wegens pensioen of langdurige ziekte. De minister heeft recent aangegeven vooralsnog deze wet alleen voor pensioen te laten gelden en ook ruimte te geven aan erfgenamen. Hoe complex deze situatie voor u ook is, uw acconavm adviseur staat u graag bij.

Wilt u meer weten over deze regeling? Neem contact op met uw contactpersoon bij acconavm of vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht