http://coronadossier

Steunmaatregelen bieden veerkracht in 2021: een overzicht

extra veerkracht

Ook in 2021 kunnen ondernemers rekenen op financiële steun in de coronacrisis. Het kabinet ziet af van de geplande versoberingen én komt met extra tegemoetkoming voor bepaalde sectoren. In totaal komt er 3,7 miljard euro extra bij. We geven u graag een overzicht.

steunpakket december 2020

NOW

De tegemoetkoming in de loonkosten (NOW) is aan te vragen t/m juni 2021 én blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het vierde kwartaal van dit jaar. Eerder werd aangekondigd dat de minimale omzetdaling naar 30 procent zou gaan, maar dit plan heeft het kabinet ingetrokken. Ook in het tijdvak januari tot en met maart geldt een minimale omzetdaling van 20 procent. U krijgt dan maximaal 80 procent van de loonkosten vergoed. Lees hier meer over de voorwaarden van de NOW 3.

TVL

Hebt u als mkb’er of zzp’er minimaal 30 procent omzetverlies, waardoor u moeite hebt uw vaste lasten te betalen? Dan kunt u ook in het eerste kwartaal van 2021 een beroep doen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het nieuwe subsidiepercentage is 50 tot 70 procent, afhankelijk van uw omzetdaling. Door deze verruiming krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen (zoals bijvoorbeeld cafés) meer subsidie. Ook toeleveranciers van restaurants en seizoensafhankelijke ondernemers (zoals in de evenementensector) blijven in aanmerking komen voor de TVL.

TOZO

Al eerder werd aangekondigd dat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) tot 1 april 2021 doorloopt, in de huidige vorm. De TOZO biedt een inkomensondersteuning voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. Tip: hebt u eerder bedrijfskrediet aangevraagd via de TOZO, maar hebt u het maximale bedrag van 10.157 euro niet bereikt? Dan kunt u een aanvullende aanvraag doen.

Nieuw: TONK

Ondanks alle maatregelen blijkt dat sommige ondernemers én mensen in loondienst tussen wal en schip belanden. Daarom komt het kabinet nu met een Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). In totaal komt hiervoor 130 miljoen euro vrij, voor het eerste halfjaar van 2021. Naar verwachting is er in februari 2021 meer duidelijk over de regeling, die in samenwerking met gemeenten wordt uitgewerkt.

Uitstel van belastingbetaling

Tot 1 april 2021 kunnen ondernemers uitstel van belastingbetaling (of verlenging daarvan) aanvragen. Vanaf 1 juli 2021 start er ook een ruimere betalingsregeling. Lees meer over uitstel van belastingbetaling in dit artikel.

Daarnaast worden vijf andere belastingmaatregelen verlengd tot 1 april, zoals het btw-nultarief op mondkapjes en de fiscale mogelijkheden voor betaalpauze van hypotheekverplichting.

Nieuw: voucherkredietfaciliteit

Veel reisorganisaties hebben onvoldoende geld in kas om vouchers van pakketreizen terug te betalen aan consumenten. De regering werkt samen met reisgarantiefondsen aan een ‘voucherkredietfaciliteit’. Hiermee worden reisorganisaties gesteund met een lening, zodat consumenten de vouchers kunnen verzilveren.

Nieuw: extra steun voor cruciale sectoren

Cruciale sectoren zoals de zorg en het onderwijs krijgen extra steun. Het kabinet gaat tijdelijke coronabanen faciliteren door bestaande matching-initiatieven te steunen en door mogelijk extra budget te verlenen aan deze sectoren. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Faillissement voorkomen met TOA

Op 1 januari 2021 treedt de wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in. Deze wet helpt ondernemers om makkelijker een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden. Met als doel: een faillissement voorkomen. Om ondernemers hierbij te helpen, introduceert het kabinet het Time-out-arrangement (TOA). Verkeert uw onderneming ook in zwaar weer? Onze adviseur Gerrit-Jan van Meeteren vertelt u meer over de mogelijkheden van de WHOA en TOA. Lees het artikel.

Versterk uw veerkracht in 2021

Met dit verlengde en uitgebreide steunpakket wil het kabinet de veerkracht van ondernemers versterken. Maar hoe weet u nu voor welke maatregelen u wel én niet in aanmerking komt? En wat de eventuele risico’s zijn? De adviseurs en accountants van acconavm staan u graag bij. Neem voor vragen contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht