http://coronadossier

Speciaal voor zelfstandig ondernemers: versoepelde regeling Bbz

Tozo

Update: 24 maart 2020 | Er is een nieuwe regeling voor ondersteuning aan zzp’ers, de Tozo. Lees hier meer. 

Het kabinet presenteerde op 17 maart maatregelen om de economie draaiende te houden en zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen hun inkomen verliezen. En dat zijn ook regelingen voor u als zelfstandig ondernemer of zzp’er. Zoals de versoepelde Bbz-regeling. Lees wat deze regeling inhoudt en wat die versoepeling precies betekent.
Een tijdelijke regeling die zelfstandig ondernemers ondersteunt, zodat ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Dat is waar het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) voor bedoeld is. Uw inkomen wordt voor een periode van drie maanden aangevuld tot het sociaal minimum. U kunt op die regeling aanspraak maken als uw bedrijf tijdelijk in zwaar weer zit.

Tijdelijk versnelde en versoepelde procedure

Het Bbz bestaat al langer, maar u kunt de inkomensondersteuning nu via een versnelde procedure aanvragen. Ook nieuw aan deze regeling: de voorwaarden zijn versoepeld. U hoeft deze aanvulling bijvoorbeeld later niet terug te betalen.

Dit zijn de huidige voorwaarden

De levensvatbaarheid van uw bedrijf wordt niet getoetst, waardoor een snelle behandeling van aanvragen mogelijk is.

  • U ontvangt binnen vier weken inkomensondersteuning voor levensonderhoud, voor een periode van maximaal drie maanden. Daarbij kan er met voorschotten worden gewerkt.
  • De instanties doen geen vermogens- of partnertoets.
  • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal kunt u uitstel van de aflossingsverplichting krijgen. Dat is opgenomen in de regeling.
  • Bij zo’n lening geldt ook een lager rentepercentage dan bij de normale Bbz-regeling.

Binnenkort aanvragen bij de gemeente

De gemeente voert de Bbz-regeling uit. Op dit moment zijn gemeenten nog bezig de regeling op te zetten, juridisch kloppend te maken en de uitvoering in te regelen. Zodra de administratie rond is, kunt u uw aanvraag indienen bij het loket.

Meer weten?

Wilt u deze regeling aanvragen? Laat u informeren door uw adviseur. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en regelingen en laten het u weten als gemeenten uw Bbz-aanvraag kunnen verwerken.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht