Sparen in privé of in uw onderneming

Sparen

In de media is veel aandacht geweest voor de belastingheffing op spaartegoeden. Door het lage rendement op spaargeld betaalt u privé in Box 3 vaak meer belasting dan dat u aan rendement op uw spaargeld ontvangt. Sparen kost dus geld. Voor u als ondernemer kan het dan aantrekkelijker zijn om te sparen in uw onderneming. Dit is onder voorwaarden mogelijk.

Spaargeld in privé

Per 1 januari 2017 is in Box 3 het saldo van uw privévermogen uit sparen en beleggen belastbaar tegen de effectieve tarieven. Deze tarieven zijn opgenomen in onderstaande tabel. Door de huidige lage spaarrente, betaalt u in feite inkomstenbelasting terwijl er geen opbrengst tegenover staat.

De Box 3-tarieven zijn per 1 januari 2017

Sparen in privé of uw onderneming

Sparen in uw onderneming

Wanneer u onderneemt vanuit bijvoorbeeld een eenmanszaak, hebt u enige keuzevrijheid of uw spaargeld behoort tot het ondernemingsvermogen of als privévermogen wordt gezien. Wanneer het geld als ondernemingsvermogen gezien kan worden, dan is de ontvangen rente onderdeel van de winst. Over deze winst wordt inkomstenbelasting geheven. Het resultaat is dat over de rente effectief maximaal zo’n 45% inkomstenbelasting wordt geheven. Ook vanuit een bv of fonds voor gemene rekening (FGR) betaalt u vennootschapsbelasting over het daadwerkelijk behaalde rendement (bij spaartegoeden de ontvangen rente). Het sparen in uw onderneming kan gunstiger zijn dan in Box 3.

Onbeperkt sparen?

U kunt niet onbeperkt sparen in uw onderneming. U moet wel een aanleiding hebben om het geld in de onderneming te houden, oftewel ‘er moeten zakelijke overwegingen zijn’. Daarbij kunt u denken aan het aanhouden van geld met het oog op investeringen, die u wilt gaan doen. Ook het aanhouden van geld om aan betalingsverplichtingen te voldoen is een reden om een reserve op te bouwen in uw onderneming.

Hoeveel geld houdt u in uw onderneming aan?

De vraag is uiteraard hoeveel geld u in uw onderneming aan mag houden. Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Daarnaast is het zo dat er geen exact punt is waarbij geld naar privé zal moeten. Wanneer u meer informatie wenst over de mogelijkheden hoe u uw spaargeld het beste kunt positioneren, neem dan vrijblijvend contact op met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand adviesformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht