Sociale zekerheid voor zzp’ers

sociale zekerheid voor zzp'ers

Als zzp’er is het belangrijk om eens na te denken over de sociale zekerheden waar je aanspraak op kunt maken. Zo heb je geen recht op bijvoorbeeld de Ziektewet, maar kun je wel gewoon gebruik maken van kinderbijslag en Algemene Ouderdomswet (AOW). Er zijn een aantal sociale zekerheden in het leven geroepen voor zelfstandigen.

AOV verzekering

Wanneer je als zelfstandige ziek wordt, arbeidsongeschikt raakt of tijdelijk geen werk hebt, dan heb je nog steeds inkomen nodig. Als zzp’er moet je zelf voor maatregelen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een vrijwillige verzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid afsluiten om jezelf te beschermen tegen inkomensdaling. Dit betreft dan een AOV-verzekering en is aftrekbaar van de belasting.

Verzekeraars kunnen soms zelfstandigen afwijzen die moeilijk verzekerbare risico’s hebben, bijvoorbeeld medische problemen. Ondernemers die korter dan 15 maanden zelfstandig zijn, kunnen deze risico’s afdekken door een vangnetverzekering af te sluiten bij een verzekeraar.

Volksverzekeringen

Iedereen die in Nederland woont of werkt kan een beroep doen op volksverzekeringen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de AOW, Algemene Nabestaandenwet, Wet langdurige zorg en de Algemene kinderbijslagwet. Een deel van de premie volksverzekeringen betaal je via de inkomstenbelasting. Het bedrag wat je moet betalen aan premie hangt af van je winst uit onderneming.

Zelfstandig en Zwanger-regeling

Vrouwelijke zzp’ers kunnen gebruik maken van de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Hierbij hebben zij recht op een uitkering van tenminste 16 weken. De uitkering begint al tijdens de zwangerschap en loopt tot minimaal 10 weken na de bevalling. Lees meer over de ZEZ-regeling in het artikel Zzp’er en zwangerschap.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen

Verder kun je als zelfstandige in sommige gevallen beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen wanneer je met financiële problemen te maken hebt. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen, maar onder een aantal voorwaarden kan de overheid je ondersteunen met bijvoorbeeld een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht