http://internationaal%20ondernemen%20-%20accon%20international

Sinds 1 januari 2021 bronbelasting op rente en royalty’s

bronbelasting

Betaalt u als ondernemer royalty’s of rente aan een buitenlandse entiteit? Dan moet u wellicht bronbelasting betalen. 1 januari 2021 is hiervoor een nieuwe wet ingegaan. Ik vertel u graag waarop u kunt letten, zodat u weet waar u aan toe bent.

Wat is er veranderd?

Op 1 januari 2021 is de Wet bronbelasting ingevoerd. Deze wet stelt dat 25 procent belasting wordt geheven over rente- en royaltybetalingen aan gelieerde entiteiten in twee gevallen:

  • als de entiteit is gevestigd in een laagbelast land (tarief lager dan 9 procent)
  • als er volgens de Belastingdienst sprake is van misbruik.

Het kabinet wil met deze maatregel belastingontwijking bestrijden. Nederland wordt immers gezien als toegangspoort naar landen met een laag belastingtarief. Tot 1 januari gold er alleen een bronbelasting op dividend.

Voorbeeld: entiteit in laagbelast land

Stel dat uw onderneming leent van een gelieerde entiteit (bijvoorbeeld uw moederbedrijf) in een laagbelast land, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Dan moet u aangifte doen en bronbelasting afdragen over de rente.

Voorbeeld: (onbedoelde) misbruiksituatie

Ook als uw moederbedrijf niet in een laagbelast land is gevestigd, kan het zijn dat u bronbelasting moet betalen. De Belastingdienst kan oordelen dat de structuur kunstmatig is opgezet om belasting te ontwijken. Er is dan – hoewel onbedoeld – sprake van misbruik.

Dit wordt beoordeeld op basis van een objectieve en subjectieve toets. Ofwel: er wordt getoetst of de situatie is gebaseerd op zakelijke afspraken die de economische realiteit weerspiegelen. Uw acconavm adviseur kan dit voor u beoordelen.

Wat kunt u doen?

Betaalt u royalty’s of rente aan een buitenlandse entiteit? Dan is het verstandig om een check door ons te laten doen, zodat u weet waar u aan toe bent. En een eventuele misbruiksituatie voorkomt. Desgewenst stemmen wij ook namens u af met de Belastingdienst.

Blijkt na de check dat u bronbelasting verschuldigd bent? Dan hebt u nog even de tijd. U hoeft pas in januari 2022 aangifte te doen over 2021. De termijn is namelijk: binnen een maand na afloop van het betreffende kalenderjaar.

Leg uw afspraken vast

Daarnaast is het verstandig om zakelijke afspraken met uw entiteiten in het buitenland vast te leggen. Dit heet transfer pricing. Hiermee kunt u altijd verantwoording afleggen aan de Belastingdienst, mocht deze vermoeden dat er sprake is van een misbruiksituatie. Mijn collega’s en ik van Accon International zijn hierin gespecialiseerd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bronbelasting op royalty’s en rente? Of wilt u ondersteuning bij het vastleggen van uw zakelijke afspraken op het gebied van transfer pricing? Neem contact op met onze collega’s van Accon International via international@acconavm.nl. Zij zijn thuis in uw branche én het land van uw gelieerde entiteit.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht