Research en Development Aftrek – RDA

7_retailmkbzorg_RDA 572x300

De RDA is een fiscale regeling om innoveren, research en development te bevorderen. Naast de meer bekende WBSO is de Research en Development Aftrek (RDA) een aantrekkelijke regeling die u een extra aftrekpost kan opleveren. Hoe werkt de RDA?

WBSO geeft tegemoetkoming loonkosten

U kent allemaal de WBSO. De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk biedt u, als ondernemer die tijd spendeert aan innovatie en nieuwe technieken, kortom S&O activiteiten, de mogelijkheid om een tegemoetkoming te krijgen voor de loonkosten. Naast deze regeling is er ook de zogenaamde RDA-regeling. Deze ziet op een fiscale tegemoetkoming voor alle andere kosten dan loonkosten.

RDA voor extra aftrekpost op alle andere kosten en uitgaven in kader van S&O

Dit kan u dit jaar in uw aangifte inkomstenbelasting of in de aangifte vennootschapsbelasting een extra aftrekpost opleveren van 60% van de gemaakte kosten en uitgaven. Wanneer u derhalve bijvoorbeeld € 20.000 aan kosten maakt, dan hebt u een aftrekpost van deze € 20.000, vermeerderd met € 12.000 (60% van de kosten). Dit kan u een mooie belastingbesparing opleveren.

De bepaling van het bedrag kan op twee manieren.

  1. Als het aantal goedgekeurde S&O uren onder de 150 uur per maand blijft en de geschatte kosten beneden de € 50.000, dan bedraagt de aftrek € 15 per goedgekeurd S&O uur.
  2. Wanneer er of meer uren dan 150 per maand worden besteed of de kosten zijn hoger ingeschat dan € 50.000, dan wordt de aftrek gebaseerd op de geschatte kosten.

Alvorens van de regeling gebruik gemaakt kan worden, moet wel een aanvraag ingediend worden. Let er wel op dat de RDA tegelijk met de WBSO moet worden aangevraagd.

Uiteraard zijn er nog tal van bijzonderheden waar u bij de toepassing van de RDA rekening moet houden, waaronder het bijhouden van een juiste projectadministratie. Uw adviseur is u daar uiteraard graag bij van dienst. U kunt hiervoor contact met hem opnemen of stel uw vraag via het contactformulier en we brengen u in contact met een specialist voor de regelingen WBSO en RDA.

In het Belastingplan 2016 gaat er het een en ander veranderingen met betrekking tot innovatie faciliteiten.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht