Profiteer van de MIA en Vamil in 2019

Woordwolk MIA Vamil

Wilt u in 2019 investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Vamil (Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen). Lees welke voorwaarden in 2019 gelden.

MIA en Vamil

De MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen, maar worden wel vaak gecombineerd voor één investering. De verschillen:

  • Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Met de Vamil kunt u 75 procent van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Zo werkt het

Elk jaar publiceert de Rijksoverheid een Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen waarvoor de MIA en Vamil gelden.

Elk bedrijfsmiddel op de lijst heeft een code, die correspondeert met een aftrekpercentage. Bijvoorbeeld: voor een bedrijfsmiddel met code A kunt u 27 procent van het investeringsbedrag aftrekken.

De investeringsaftrek kunt u extra ten laste brengen van de fiscale winst. Hierdoor wordt gedurende één of meerdere jaren minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald. Voor een aantal bedrijfsmiddelen geldt een maximumbedrag.

Voorwaarden MIA en Vamil 2019

Het bedrijfsmiddel waarin u investeert moet op de Milieulijst van Rijksoverheid staan. Verder gelden de volgende voorwaarden:

  • De aanschafkosten zijn minimaal 2.500 euro per bedrijfsmiddel.
  • U meldt het bedrijfsmiddel binnen 3 maanden na opdracht tot levering.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van de Milieulijst.

Voor sommige bedrijfsmiddelen gelden aanvullende eisen, zoals certificaten, keuringsrapporten of EG-typeverklaringen.

Het is mogelijk om voortbrengingskosten te melden, zoals arbeidskosten van een eigen medewerker die een gedeelte van de montage verzorgt.

Nieuw op de Milieulijst

Elk jaar wordt de Milieulijst aangepast. Raadpleeg de volledige Milieulijst 2019 van RVO.

Naast de MIA en Vamil, biedt ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) belangrijke mogelijkheden om op duurzame wijze te investeren.

Laat u adviseren

Wilt u ondersteuning bij de aanvraag van de MIA of Vamil in 2019? Of wilt u hulp om andere fiscale voordelen te benutten? Mijn collega’s en ik helpen u graag op weg. Neem contact op via onderstaand formulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht