Privacywetgeving en de AVG: dit kunt u doen in 2020

Privacywetgeving en de AVG: dit kunt u doen in 2020

Als u het woord ‘privacy’ hoort, voelt u misschien al de koude rillingen over uw rug lopen. Toch is het raadzaam om dit ook komend jaar hoog op uw agenda te plaatsen.

Sinds de invoering van de AVG in mei 2018, voert de Autoriteit Persoonsgegevens actief controles uit. Tot nu toe worden vooral ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en zorgverzekeraars onder de loep genomen.

Zo heeft een ziekenhuis onlangs een boete opgelegd gekregen van 460.000 euro vanwege onvoldoende beveiliging van patiëntendossiers. Daarnaast kregen zij nog een last onder dwangsom opgelegd om het ziekenhuis te dwingen de beveiliging te verbeteren. De verwachting is dat binnenkort ook mkb-ondernemers actief worden onderzocht.

Stel een privacyverklaring op

Staat de Autoriteit Persoonsgegevens komend jaar ook bij u op de stoep? Zorg dat u aan de wettelijke eisen voldoet, zodat u goed beslagen ten ijs komt. Wat kunt u in elk geval doen?

  • Stel een privacyverklaring op.
  • Stel een verwerkersovereenkomst op met uw verwerkers.
  • Toon aan dat u een goede reden hebt om de gegevens te verzamelen.

Vraag de Privacy-scan aan

Wilt u weten hoe u ervoor staat op het gebied van privacy? Vraag dan onze Privacy-scan aan. U weet dan direct waar u staat en welke acties u nog moet ondernemen.

Lees ook de blog van Eva Smidts over privacy.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht