Premiedifferentiatie WW terug naar ‘normaal’ niveau

ww uitkering

Voor het personeel dat u in dienst hebt, betaalt u WW-premie. Deze premies zijn verdeeld in een hoog en een laag tarief. In 2021 werden de situaties waarin het lage premietarief geldt tijdelijk verruimd, maar in 2022 is het grotendeels weer terug op het normale niveau. Ik vertel u graag meer over deze tarieven.

Hoge en lage premie

Of u de hoge of lage premie betaalt, hangt af van het dienstverband van uw personeel. In hoofdlijnen komt het hierop neer: hebt u vast personeel in dienst met vaste uren en een schriftelijk contract, dan komt u in aanmerking voor het betalen van de lage WW-premie. De hoge premie betaalt u voor mondelinge contracten, contracten met wisselende uren en contracten voor bepaalde tijd. De tarieven zijn in 2022 als volgt:

  • Hoge premie: 7,20 procent
  • Lage premie: 2,20 procent

Lage premie herzien

In sommige gevallen moet u de lage premie met terugwerkende kracht herzien. Dat is het geval in dit voorbeeld.

Stel dat u een werknemer in dienst hebt met een arbeidscontract voor gemiddeld minder dan 35 uur. Omdat het een vast dienstverband betreft, betaalt u voor deze werknemer het lage WW-tarief. Nu maakt deze werknemer in een jaar erg veel overuren: meer dan 30 procent van het aantal uren waarvoor hij een contract heeft. Na afloop van dat jaar moet u dan alsnog het hoge tarief betalen over alle uren, dus ook de vaste uren.

Ziet u van tevoren al aankomen dat een werknemer waarschijnlijk veel overuren gaat maken? Dan is het slim om dat van tevoren al samen te regelen. U kunt bijvoorbeeld een extra contract toevoegen aan het arbeidscontract waarin u de tijdelijke extra uren opneemt. In 2022 mag u over deze extra uren dan de lage premie betalen. Vanaf 2023 betaalt u in deze situatie de hoge premie, maar alleen over deze extra uren. Alles staat of valt met een vastlegging van de afspraken; een relatief kleine moeite ten opzichte van het financiële voordeel dat u daarmee behaalt.

Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u onbelast vergoedingen aanbieden aan uw werknemers, bijvoorbeeld voor onkosten. In verband met de coronacrisis was deze vrije ruimte vorig jaar verruimd. In 2022 is de vrije ruimte weer terug naar het ‘oude normaal’. Dat betekent dat er over de eerste 400.000 euro loonsom van alle medewerkers samen een vrij percentage van 1,7 procent geldt. Dit houdt in dat als de loonsom van al uw werknemers samen maximaal 400.000 euro is, u 6.800 euro onbelast beschikbaar kunt stellen. Voor een loonsom bóven de 400.000 euro geldt een vrij percentage van 1,18 procent.

Thuiswerkvergoeding

Nu we met z’n allen meer hybride werken, kunt u sinds 2022 uw werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding uitkeren. Deze onbelaste vergoeding bedraagt maximaal 2 euro per dag. Tegelijkertijd vervalt de vaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. Werknemers kunnen per dag óf een thuiswerkvergoeding óf een reiskostenvergoeding krijgen. Het is dus van belang dat u bij iedere werknemer inventariseert hoeveel dagen thuis of op de zaak wordt gewerkt. Denk daarnaast ook aan andere mogelijkheden voor onbelaste vergoedingen, zoals een vergoeding voor een internetabonnement thuis. De collega’s van onze afdeling werkgeversservice kunnen u hier uitstekend in adviseren en begeleiden.

Thuiswerkbeleid

Mijn tip over thuiswerken: stel een thuiswerkbeleid op. Hierin kunt u zaken vastleggen, zoals de voorwaarden waaronder de werknemer mag thuiswerken, de bereikbaarheid en communicatie. Maar ook de naleving van de arbeidsomstandigheden, het ter beschikking stellen van bedrijfsmiddelen, de (vaste) thuiswerkdagen, de kostenvergoedingen en de controle op naleving kunt u hierin opnemen.

Let er hierbij op dat in de nabije toekomst mogelijk een recht op thuiswerken (onder voorwaarden) wordt ingevoerd, op basis van de Wet ‘Werken waar je wilt’. Dit wetsvoorstel ligt momenteel bij de Tweede Kamer. Met deze wet krijgen werknemers meer recht om zelf te bepalen waar ze werken.

Webinar Arbeidsrecht

Bekijk het webinar

Behalve deze premies en vergoedingen verandert er dit jaar nog veel meer op het gebied van het arbeidsrecht. Mijn collega Sanne Mulder-Schapendonk, Senior Juridisch Adviseur, en ik vertellen u erover in het webinar Arbeidsrecht. Hebt u personeel in dienst? Dan raad ik u zeker aan om het webinar te kijken. Het webinar kijkt u kosteloos on-demand.

Wij staan voor u klaar

Hebt u vragen over de premiedifferentiatie WW? Of over de thuiswerkvergoeding of andere vergoedingen? Mijn collega’s en ik staan voor u klaar. Neem contact op via onderstaand contactformulier of mail naar juristen@acconavm.nl. Samen brengen we u en uw onderneming verder!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilma Frankema (Senior Juridisch Adviseur)
Wilma Frankema is binnen accon■avm als Senior Juridisch Adviseur, vanuit kantoor Leeuwarden, werkzaam voor ondernemers door het hele land. Naast haar werkzaamheden op het terrein van het ondernemingsrecht is Wilma gespecialiseerd in het arbeidsrecht en werkt zij vanuit die hoedanigheid nauw samen met onder andere de collega’s van werkgeversservice, die de loonadministraties van onze relaties verzorgen. Dankzij haar uitgebreide kennis wordt zij ingezet bij juridische vraagstukken met betrekking tot personeel, uitzendkrachten/payrollers, zzp’ers en dga’s. Kenmerkend zijn haar analytisch vermogen, haar praktische benadering, heldere communicatie en het snel en oplossingsgericht handelen.


<< terug naar overzicht