Pre-exit iets voor u? Verkoop uw onderneming in fasen

Overweegt u om uw bedrijf te verkopen? Maar wilt u nog niet stoppen met ondernemen? Of ziet u nog groeikansen voor uw onderneming die u zelfstandig niet kunt realiseren? Wellicht is een pre-exit dan iets voor u!

Wat is een pre-exit?

Bij een pre-exit verkoopt u een deel van uw onderneming aan bijvoorbeeld een investeringsmaatschappij. U blijft actief betrokken als ondernemer. Aan uw zijde heeft u een professionele investeringsmaatschappij die de onderneming verder kan laten groeien.

Na een periode van doorgaans vier tot zes jaar verkoopt u de onderneming volledig aan bijvoorbeeld een strategische partij of het management (al dan niet in combinatie met een investeringsmaatschappij). In feite praten we over het gefaseerd verkopen van uw bedrijf.

Voordelen van een pre-exit

Voor u als ondernemer heeft een pre-exit een aantal voordelen.

 • Zakelijk vermogen uit de risicosfeer
  Zo haalt u een (substantieel) deel van uw zakelijk vermogen uit de risicosfeer doordat het niet langer is geïnvesteerd in een onderneming. De omvang hiervan is vaak substantieel omdat de bank vaak een groot deel van de koopsom financiert.
 • Geleidelijke afbouw bij het bedrijf
  Daarnaast heeft een pre-exit als voordeel dat u geleidelijk uw betrokkenheid bij het bedrijf afbouwt. Zo kunt u nog een aantal jaar doorgaan met ondernemen en krijgt het bedrijf de tijd om minder afhankelijk te zijn van u (bijvoorbeeld door het inwerken van het nieuwe management).
 • Werken aan waardeontwikkeling door groei
  Tevens kunt u samen met de investeringsmaatschappij een aantal jaar werken aan waardeontwikkeling (door groei te realiseren) en het verkoopklaar maken van de onderneming. U kunt hierbij gebruik maken van het netwerk, de kennis en ervaring en eventueel het kapitaal van de investeringsmaatschappij.

 Naast voordelen voor u zijn er ook diverse voordelen voor de investeringsmaatschappij en de bank.

 • Verlagen risicoprofiel
  Doordat u als ondernemer nog een aantal jaren betrokken blijft wordt het risicoprofiel verlaagd.
 • Substantieel aandeel met beperkte inbreng
  De investeringsmaatschappij verwerft een substantieel aandeel in uw bedrijf met een relatief beperkte inbreng, aangezien de bank veelal een groot deel financiert.
 • Professionele aandeelhouder voor doorontwikkeling
  De bank profiteert weer van het feit dat er een professionele aandeelhouder toetreedt die zowel u als ondernemer als het bedrijf helpt bij het door ontwikkelen van het bedrijf (qua groei, formalisering en optimalisering bedrijfsprocessen).

Belang van een juiste partner en goede afspraken

Regelmatig maken ondernemers zich zorgen over het mogelijk kwijtraken van ondernemingsvrijheid als er een extra aandeelhouder (in dit geval een investeringsmaatschappij) toetreedt. Dat kan goed ondervangen worden, met het maken van gedegen afspraken. Door deze afspraken vast te leggen in de aandeelhoudersovereenkomst en eventuele overige overeenkomsten is het mogelijk dat de directie en/of het management de volledige zeggenschap houdt over de operationele uitvoering.

Om ervoor te zorgen dat u samen met plezier kunt werken aan het succes van uw onderneming, is het van groot belang dat er sprake is van een ‘klik’ tussen u als ondernemer en de betrokken investeringsmaatschappij. Bedenk daarom vooraf goed welke partij het beste bij u past. Door gesprekken te voeren met verschillende investeringsmaatschappijen kunt u zich een goed beeld vormen over de partij waarmee u het beste kunt samenwerken. Een open dialoog over de wederzijdse verwachtingen, wensen en doelstellingen is belangrijk bij het vinden van de juiste match.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een pre-exit voor u?

Of een pre-exit een goede keuze is voor u hangt af van uw situatie en wensen voor de toekomst.

Wij, de corporate finance specialisten van acconavm, kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en helpen u bij het vinden van een partij die bij u past. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten of stel uw vraag via onderstaand formulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht