Overgenomen Brimos bedrijven krijgen meer grip op cijfers met acconavm

Brimos bedrijven

De broers Jan en Kees van Giessen zijn sinds januari 2020 eigenaar van Brimos B.V. en Brimos Mastenfabriek B.V. De bedrijven ontwikkelen en installeren bewegwijzering in heel Nederland. Sinds de overname hebben de ondernemers een flinke efficiencyslag gemaakt, waarbij digitalisering een belangrijke rol speelt. acconavm adviseur Frank Voskuil begeleidt de ondernemers.

Over Brimos

Sinds 1963 levert Brimos oplossingen voor signaleringssystemen, bebording en bewegwijzering. Het bedrijf ontzorgt overheden en civiele bouwbedrijven met advies, productie en installatie van borden, bewegwijzering, signaleringstechniek en draagconstructies (zoals flespalen, masten en portalen). Hiermee draagt het bedrijf bij aan betere doorstroming van het verkeer en veiligheid op de weg.

Kansen voor de toekomst

Sinds 2008 werkt Jan van Giessen als accountmanager voor Brimos. Broer Kees van Giessen werkt o.a. als zelfstandig ondernemer in de agrarische sector. Samen wilden ze de uitdaging aangaan om Brimos B.V. en Brimos Mastenfabriek B.V. (onderdeel van HR Groep) over te nemen. Om vervolgens als één organisatie samen verder te gaan onder de naam Brimos.

Visie voor de toekomst

Jan van Giessen werkt al 12,5 jaar voor Brimos en zag kansen voor de toekomst. “Er lagen veel verbeterkansen op het gebied van procesoptimalisatie, slimmer inkopen en kostenbesparingen. Een van de bedrijven was al bezig met reorganiseren. Als we beide bedrijven zouden samenvoegen, kunnen we als enige in Nederland een totaaloplossing bieden in bewegwijzering. En zo een unieke positie in de markt verkrijgen.”

Vertrouwensband

Kees vroeg Frank Voskuil van acconavm om advies. Hij licht toe: “Ik ken Frank al sinds mijn achttiende, toen ik startte als zelfstandig ondernemer. Hij ondersteunde mij bij de financiële administratie. Door de jaren heen is Frank als het ware meegegroeid met mijn ondernemersbestaan, en werd hij mijn sparringpartner voor diverse businesses. Het stond als een paal boven water dat ik Frank deze uitdaging toevertrouwde.”

“Het stond als een paal boven water dat ik Frank deze uitdaging toevertrouwde.”

Risico’s en kansen afwegen

Frank Voskuil schoof begin 2020 aan tafel bij de ondernemers. Hij vertelt: “De ondernemers waren toen al in gesprek met de verkopende partijen. Een van de bedrijven was verliesgevend. Kees en Jan vroegen mij om te beoordelen of een overname verstandig zou zijn, gebaseerd op de huidige cijfers, toekomstperspectieven en verwachte kapitaalbehoefte. Het bedrijf had een personeelsbestand bestaande uit vijftig medewerkers, daarvoor was een risico-inschatting nodig.”

Voor elk vraagstuk een specialist

De verkopende partijen kwamen een prijs overeen met Jan en Kees. Frank zette een team van specialisten in: “Ik vormde een multidisciplinair team met specialisten van acconavm. Een jurist zorgde voor een waterdichte koopovereenkomst en een sluitend leveringscontract met de verkopende partij. Een accountant heeft de overnamebalans gecheckt. Een fiscalist stelde een nieuwe bv-structuur samen en een HR-adviseur heeft de pensioenovereenkomsten van alle medewerkers gecontroleerd. acconavm staat voor kwalitatieve full-service dienstverlening. Ik zorgde ervoor dat alles op rolletjes liep en bleef het aanspreekpunt en de sparringpartner voor de ondernemers.”

Meer grip op cijfers

In mei 2020 was het volledige overnameproces rond. Het nieuwe Brimos werd met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 overgedragen aan Jan en Kees. Om direct in te zetten op efficiency en kostenbesparing, wilden de ondernemers maandelijks inzicht krijgen in de cijfers.

Frank Voskuil adviseerde het dashboard van Accompas, een online administratiesysteem van acconavm. Die module was eenvoudig te koppelen met Exact Online, het programma waar Brimos mee werkt. Een verademing, vertelt Jan: “In het dashboard van Accompas zien we in één oogopslag hoe onze onderneming ervoor staat. Ook kunnen we cijfers makkelijk vergelijken en prognoses maken. Tot voor kort was ik daar een week mee bezig, nu lukt het in een halfuur.”

“In het dashboard van Accompas zien we in één oogopslag hoe Brimos ervoor staat.”

Dashboard met belangrijkste kengetallen

Uit het dashboard van Accompas krijgen de ondernemers elke maand een rapportage, met daarin de belangrijkste kengetallen. Frank Voskuil helpt hen de cijfers te interpreteren, doelen te stellen en de juiste acties te bepalen. Die aanpak werpt nu al vruchten af.

Jan vertelt: “Met het dashboard besparen we niet alleen tijd, maar het zorgt er ook voor dat je vinger aan de pols kunt houden. We zien nu bijvoorbeeld direct wat een proceswijziging oplevert. Zo weten we nu al dat onze kostenbesparingen en procesoptimalisaties meer resultaat hebben opgeleverd dan begroot.”

Frank licht toe: “Veel ondernemers bespreken hun cijfers en doelen slechts één keer per jaar. Met een maandelijkse rapportage signaleer je eventuele knelpunten sneller, of ontdek je juist kansen. Als adviseur help ik ondernemers daarbij, door de cijfers te interpreteren en het gesprek aan te gaan over mogelijke oplossingen. Dat komt de continuïteit van een bedrijf op lange termijn ten goede. ”

Benaderbaar en betrouwbaar

2021 staat voor Brimos in het teken van optimaliseren. Daarna wil het bedrijf verder groeien. De ondernemers kijken terug op een succesvol overnametraject.

Kees: “Jan en ik zijn echte doeners. Als ondernemers willen we vaak veel en snel, en denken we vooral vanuit kansen. Frank houdt ons scherp, duikt in de cijfers en is veel waakzamer voor risico’s. Die balans is goed voor ons, en brengt ons bedrijf verder, met focus op de toekomst. Hij is een onmisbare sparringpartner voor ons, ik bel hem elke week.”

“Frank is een onmisbare sparringpartner voor ons, ik bel hem elke week.”

Meer informatie

Sparren met uw adviseur en meer managementinformatie uit uw administratie, zodat u werkelijk kunt sturen op uw cijfers? Praat eens met uw contactpersoon van acconavm over de voordelen van Accompas: digitale administratie en het inzicht met behulp van het dashboard. We laten het u graag zien. Of vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht