Overdrachtsbelasting, meer en minder veerkracht!

Overdrachtsbelasting, meer en minder veerkracht!

Volgend jaar zijn er voor de overdrachtsbelasting drie wijzigingen: voor ‘starters’ op de woningmarkt komt er een vrijstelling en geldt het 2%-tarief alleen nog voor woningen die als hoofdverblijf bewoond worden. In alle andere situaties gaat een tarief van 8 procent gelden!

Eenmalige vrijstelling

Een starter is iemand die een woning als hoofdverblijf koopt en 18 tot en met 34 jaar oud is. Dan kan met ingang van 1 januari 2021 een vrijstelling worden toegepast. De vrijstelling geldt maar één keer. Deze vrijstelling kan het aantrekkelijk maken om de aankoop of leverdatum van de woning naar volgend jaar te schuiven.

Verhoogd tarief

Het nu algemeen geldende 2%-tarief voor woningen gaat omhoog, naar 8 procent. Volgend jaar kan het 2%-tarief alleen nog worden toegepast door natuurlijke personen die een woning als hoofdverblijf gebruiken. In alle andere situaties geldt straks het nieuwe 8%-tarief. Dat is dus bijvoorbeeld ook van toepassing op een tweede woning of een woning aangekocht door een bv. Wanneer u zelf een tweede huis overweegt of plannen hebt voor het kopen van een woning voor een (studerend) kind, kant het interessant zijn om die aankoop naar voren te halen (besparing 6 procent).

Voor bedrijfspanden

Vorig jaar was al aangekondigd dat op 1 januari 2021 voor bedrijfspanden een tarief van 7 procent gaat gelden (is momenteel 6 procent). Dit wordt dus nog verder verhoogd. Dit kan een aanleiding zijn om een levering naar voren te halen (besparing 2 procent). Echter, naast de overdrachtsbelasting zijn er meerdere aspecten die van belang zijn bij uw investeringsbeslissing. Vraag uw adviseur om met u mee te denken!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht