Overdrachtsbelasting bij doorverkoop

Doorverkoop onroerende zaken en overdrachtsbelasting

U koopt een woning en binnen zes maanden verkoopt u deze woning weer. Waar normaal gesproken geen overdrachtsbelasting is verschuldigd wanneer tussen de eerste en tweede verkoop minder dan zes maanden zijn verstreken, is deze termijn tussen 1 september 2012 en 31 december 2014 opgerekt naar 36 maanden. Daarnaast geldt de maatregel niet alleen voor woningen, maar voor alle onroerende zaken.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om de woningmarkt vlot te trekken. Zo is de overdrachtsbelasting op woningen verlaagd van 6% naar 2% van de verkoopprijs (in sommige gevallen ook de werkelijke waarde).

Een andere maatregel die is genomen, heeft betrekking op de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij doorverkoop. Deze maatregel geldt niet alleen voor woningen maar voor alle onroerende zaken.

Een voorbeeld over overdrachtsbelasting en doorverkoop

Stel, u hebt op 15 juni 2013 uw woning gekocht voor € 200.000, dan hebt u op dat moment € 4.000 aan overdrachtbelasting betaald. Nu verkoopt u de woning voor € 210.000 op 2 september 2015. Deze verkoop is binnen 36 maanden en dus vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting, maar slechts voor het bedrag waarover toen overdrachtsbelasting is betaald. De koper betaalt over de waardestijging van in casu € 10.000 wel overdrachtsbelasting.

De koper betaalt slechts overdrachtsbelasting over de meerwaarde

U leest het goed de koper heeft recht op dit voordeel. In de praktijk wordt echter contractueel geregeld dat de verkoper dit voordeel toebedeeld krijgt. Hebt u vragen over deze vrijstelling? Uw acconavm adviseur is u graag van dienst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht