Opschalen gemakkelijker dan saneren

Ben Jongerius van Intratuin Utrecht aan het woord

26 jaar was Ben Jongerius toen hij Intratuin Utrecht – door omstandigheden versneld – overnam van zijn ouders. Natuurlijk gaat de crisis niet ongemerkt aan zijn bedrijf voorbij, maar hij ziet ook kansen. Snel schakelen en maximale flexibiliteit, daar gaat het om.

Piepjong nog was Ben Jongerius van Intratuin Halsteren, toen hij al bij zijn vader over de schouder meekeek. En op zijn 16e runde Ben zijn eerste eigen afdeling in het bedrijf: “Ik had de gereedschapafdeling onder me en deed daar ook de inkoop voor.

Om zeven uur zat ik op de zaak te praten met vertegenwoordigers en sloot ik deals en om half negen pakte ik de fiets naar school. Maar eerlijk gezegd was ik niet zo van de school. Ik liep liever met mijn vader mee en wilde overal met mijn neus bovenop zitten om te kijken hoe het nou eigenlijk in de praktijk gaat. Financieel en zakelijk, maar ook als er monteurs langskwamen bijvoorbeeld. Ik wilde gewoon alles weten en met mijn eigen ogen zien. Ik ben een echte praktijkman.”

Flexibel

12 jaar later runt Ben Jongerius een succesvolle Intratuin vestiging aan de oostkant van Utrecht. Met 53 medewerkers biedt hij consumenten zeven dagen per week letterlijk alles wat ze nodig hebben voor tuin en buitenleven: “Zeker op onze ‘grote uitgaven’ afdelingen, zoals tuinmeubelen, barbecuespullen en bepaalde buitenplanten, merken we al een paar jaar een teruggang in de omzet. De markt verandert en daar bewegen we in mee, maar dat gaat niet vanzelf. Een goede bedrijfsvoering begint met de juiste informatie. Omdat we onze cijfers goed op orde hebben, weten we precies aan welke knoppen we moeten draaien, waar nodig in overleg met de accountant. In de uitvoering zorgen we ervoor dat we nóg flexibeler worden, op alle mogelijke gebieden maar vooral waar het gaat om de bezetting van de mensen. Doordat we sinds kort zeven dagen per week open zijn, veranderen kooppatronen. Ook daar moeten we flexibel op inspelen, bijvoorbeeld door afdelingen samen te voegen.”

Omzetgroei

Het flexibiliseren van de verkoopstaf draagt bij aan kostenreductie, maar Ben Jongerius schaakt op meer borden: “Zo stond er onderhoud gepland van het dak. We hadden deels een energievretend glazen dak. Door isolatie, de aanschaf van een nieuwe ketel met een geringere capaciteit en het modulerend stoken van die ketel konden we zwaar terug in het gasverbruik. We verdienen de investeringen in een paar jaar terug.” Het is maar een greep uit de maatregelen die Ben Jongerius treft om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken. Omzetgroei is en blijft een doel, maar hij heeft daar, realist als hij is, de komende jaren niet echt hoge verwachtingen van: “Daarom opereren we behoudend. Opschalen is nu eenmaal een stuk gemakkelijker dan saneren en de organisatie terugschroeven. Onze kracht is snel schakelen. We hebben binnen de bestaande capaciteit nog meer dan genoeg mogelijkheden om te groeien. Daar ligt onze focus.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht