Op de grens

Grens

De Nederlands-Duitse grens loopt dwars door hun bedrijf. Niet toevallig, want de firma Naebers Techniek uit Heerlen heeft bewust voor een grensperceel gekozen. Toch is ondernemen in twee landen niet alleen maar handig. Er komt heel wat bij kijken.

Marcel en Roger Naebers vormen samen de drijvende kracht achter hun onderneming. Het bedrijf levert, repareert en onderhoudt elektromotoren en aandrijvingen. In januari 2007 richtten de broers een Duitse zusterfirma op in de buurt van Aken. Tegelijkertijd werd besloten tot nieuwbouw voor zowel het Nederlandse als het Duitse bedrijf. In 2008 verhuisden ze naar het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis in Heerlen-Zuid. Sindsdien ondernemen ze óp de grens.

Naar het oosten

Marcel Naebers: “Met onze Duitse onderneming bedienen we de Duitse markt. Onze klanten zijn voornamelijk industriële bedrijven, die elektromotoren gebruiken voor de aandrijving van productielijnen. Onze motoren komen uit Duitsland, waardoor zeer korte levertijden mogelijk zijn. Voor continubedrijven is dat heel belangrijk, want als een motor uitvalt, staat de productie stil. Wij hebben heel bewust gekozen voor een grensperceel vanwege de voordelen. Neem de arbeidsmarkt, die is in Duitsland een stuk flexibeler. Bovendien gaan Duitse klanten liever naar een Duits dan naar een Nederlands bedrijf. Toch zijn er ook nadelen, zo zijn de belastingtarieven in Duitsland hoger dan in Nederland. Voor de nieuwbouw van ons pand moest veel dubbel: in beide landen vergunningen aanvragen en we hadden in beide landen een notaris en architect nodig.”

Sparren en anticiperen

Mike Keularts: “acconavm heeft Naebers Techniek onder andere geadviseerd in de vraagstukken rondom het nieuwbouwtraject. Bouwen in twee landen, betekent ook rekening houden met de regelgeving in twee landen. We sparren regelmatig en anticiperen op de ontwikkelingen.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht