http://coronadossier

Ook in 2022 TVL (Q1)

TVL Q1-2022

Omdat de coronamaatregelen aanhouden wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook in 2022 voortgezet. Dat kan u als ondernemer verder vooruit helpen. In dit artikel leest u meer over de voorwaarden.

Komt u in aanmerking voor TVL?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor TVL Q1 2022 lijken sterk op die voor TVL Q4 2021. We sommen de belangrijkste voorwaarden voor u op:

 • U verwacht in het eerste kwartaal van 2022 een omzetverlies van minstens 30 procent ten opzichte van de referentiekwartalen. Als referentiekwartalen voor TVL Q1 2022 kunt u kiezen voor het eerste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.
 • U stond op 30 juni 2020 ingeschreven bij de KVK.
 • U hebt minimaal één vestiging in Nederland (uitgezonderd zijn bedrijven die geen vestiging nodig hebben, zoals een rijschool of marktkraam).
 • U hebt over alle TVL-perioden niet meer dan 2,3 miljoen euro overheidssteun voor vaste lasten ontvangen. Let op: in Q4 2021 is dit bedrag verhoogd van 1,8 miljoen naar 2,3 miljoen euro. Dat leest u in dit artikel.

Zo ziet de TVL Q1 2022 eruit

Het maximale subsidiepercentage blijft 100 procent. Het minimale subsidiebedrag  is 1.500 euro. Het maximale bedrag dat u kunt ontvangen is gelijk. Een mkb-onderneming kan maximaal 555.000 euro ontvangen en een grotere onderneming krijgt maximaal 600.000 euro.

Steun voor visserij en land- en tuinbouwsector

Ook de visserij en land- en tuinbouwsector kunnen weer op steun rekenen in Q1 2022. De verhoging die in Q4-2021 na aankondiging van de lockdown bekend is gemaakt, zet zich door in Q1 2022. Bedrijven in de visserij ontvangen maximaal 345.000 euro. En voor bedrijven in de land- en tuinbouwsector staat het maximale bedrag TVL op 290.000 euro.

Aanvragen TVL

Het aanvraagloket voor TVL Q1 2022 opent nadat de aanvraagtermijn van TVL Q4 2021 is gesloten. Waarschijnlijk kunt u TVL Q1 2022 aanvragen vanaf half februari 2022. De exacte datum is nu nog niet bekend. We houden u op de hoogte.

Bedraagt uw aanvraag meer dan 125.000 euro, dan dient u een accountantsproduct mee te sturen. Bent u een starter en doet u een TVL-aanvraag van meer dan 25.000 euro, dan is een derdenverklaring nodig bij uw aanvraag.

Voor de TVL-aanvraag hebt u als bedrijf eHerkenning niveau 3 nodig. Als natuurlijke persoon kunt gebruik maken van uw DigiD. U kunt acconavm machtigen om de TVL-aanvraag namens u te doen. Daarvoor is een ketenmachtiging voor eHerkenning nodig. Hebt u nog geen ketenmachtiging aangevraagd, wacht dan niet te lang vanwege de benodigde doorlooptijd.

Soepelere voorwaarden voor TVL Q4 2021

Op 21 december is bekendgemaakt dat de voorwaarden voor TVL Q4 2021 zijn versoepeld. Vanwege de plotselinge harde lockdown kunt u met een verwacht omzetverlies van 20 procent in aanmerking komen voor TVL. Wellicht gaat dit voor Q1 2022 ook gelden, maar tot nu toe geldt 30 procent omzetverlies als voorwaarde. Er is geen voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel.

In het kort

 • Het minimale verwachte omzetverlies voor Q4 2021 is verlaagd van 30 procent naar 20 procent.
 • Tot nu toe blijft het minimale verwachte omzetverlies voor Q1 2022 30 procent.
 • De verhoogde maximale bedragen van Q4 2021 gelden ook in Q1 2022.
 • Het maximale bedrag dat u totaal aan overheidssteun voor vaste lasten kunt ontvangen blijft 2,3 miljoen.
 • U kunt TVL Q1 2022 waarschijnlijk aanvragen vanaf half februari 2022.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kan TVL ook in 2022 een welkome tegemoetkoming in uw vaste lasten zijn. Hebt u twijfels of wilt u meer weten? Bespreek het met uw acconavm adviseur. Deze denkt graag met u mee. Zo helpen we samen uw onderneming vooruit.

Definitieve omzet voor vaststelling TVL subsidie

Onthoud dat de TVL een voorschot is op basis van uw verwachte omzetdaling. U dient nog een definitieve omzetdaling op te sturen drie of vier maanden na het indienen van de aanvraag. Met deze vaststelling beoordeelt de RVO of u het overige bedrag ontvangt of dat u misschien (een deel) moet terugbetalen. Houd hier rekening mee.

Dit kan ook betekenen dat u – in geval van een tegenvallende omzet – meer uitgekeerd krijgt dan u had verwacht. Wellicht hebt u dan alsnog een accountantsproduct nodig. Uw acconavm adviseur kan dit voor u verzorgen. Overleg dit tijdig.

Contact

We begrijpen dat dit een lastige periode is voor u als ondernemer. Daarom staan we u met raad en daad bij. Hebt u vragen, of hulp nodig bij uw aanvraag? Of wilt u gewoon eens even sparren? Aarzel dan niet en neem contact op met uw accountmanager. Of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Samen brengen we u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht