http://coronadossier

Ook in 2022 door met NOW: aanvraagperiode 8

NOW 8

Tijdens de coronapersconferentie van 14 december werd aangekondigd dat er een achtste aanvraagperiode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 8) gaat openen. Ook voor het eerste kwartaal van 2022 kunt u dus een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Het steunpakket wordt uitgebreid vanwege de harde lockdown. In dit artikel leest u meer over de voorwaarden én tips voor het aanvragen van NOW 8.

[Bijgewerkt op 11 februari 2022]

Dit is de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De NOW is een tegemoetkoming in de loonkosten. Hebt u omzetverlies geleden vanwege de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor deze subsidie. Met het bedrag dat u ontvangt, kunt u uw medewerkers (blijven) betalen. Hebt u in eerdere aanvraagperiodes ook NOW ontvangen? Geen probleem. U kunt opnieuw een aanvraag doen.

De NOW is een voorschot, gebaseerd op het geschatte omzetverlies. Later levert u een vaststelling in van uw werkelijke omzetverlies. Dan wordt uw definitieve subsidiebedrag berekend. Dit kan betekenen dat u (een deel) van het ontvangen bedrag moet terugbetalen. Wees hierop bedacht.

NOW 8: de kenmerken

De kenmerken van NOW 8 lijken erg op die van NOW 7. Dit zijn de belangrijkste:

  • NOW 8 gaat over de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022.
  • U kunt aanspraak maken op de NOW als u minstens 20 procent omzetverlies hebt ten opzichte van 2019.
  • U kunt maximaal 90 procent omzetverlies opgeven, ook als u schat dat het percentage hoger ligt.
  • U krijgt een tegemoetkoming van maximaal 85 procent van het door u opgegeven omzetverlies.
  • De vergoeding bedraagt maximaal twee keer het maximale dagloon.

Neem voor de overige voorwaarden contact op met uw acconavm adviseur.

Geen voorraadvergoeding

Eerder kon u als horeca- of detailhandelondernemer tijdens de lockdown een vergoeding krijgen voor uw voorraad. Nu komt deze vergoeding er niet. Volgens het kabinet is dit niet uit te voeren en kan het geld u niet op tijd bereiken. Daarnaast zou u dit jaar in de horeca sneller kunnen overschakelen naar afhaal en winkels naar click & collect.

NOW 8 aanvragen

NOW vraagt u aan bij het UWV. Het loket is open van 14 februari 2022 tot en met 13 april 2022.

Bereid u alvast voor

Administratie op orde

Zorg dat uw administratie op orde is voordat u aan de slag gaat met de aanvraag. U kunt dan een betere inschatting maken van uw omzetdaling. Zo loopt u minder risico dat u na de vaststelling (een deel) van het ontvangen bedrag terug moet betalen.

Schakel uw adviseur in

Er kunnen veel haken en ogen zitten aan het indienen van de aanvraag. Het is daarom fijn om de hulp in te schakelen van een specialist. Uw acconavm adviseur helpt u graag. Doe dit wel op tijd! Ook hij heeft tijd nodig om de aanvraag te regelen. Een op orde gebrachte administratie helpt hierbij ook!

Accountantsproduct

Vraagt u een voorschot aan van een hoog bedrag? Dan hebt u aanvullende documenten nodig. U kunt dit bespreken met uw acconavm adviseur.

  • Een derdenverklaring: bij NOW aanvraag van 40.000 euro of meer.
  • Een accountantsverklaring: bij 125.000 euro of meer.

Let op: mogelijk hebt u deze producten ook nodig als u een aanvraag doet voor mínder dan deze bedragen. Na de vaststelling kan blijken dat uw omzetdaling dermate tegenvalt dat u recht hebt op meer subsidie dan verwacht. De subsidie komt zo boven de grens van een accountantsproduct uit. Houd hier rekening mee.

Neem contact op

Bij acconavm begrijpen we dat de verlening van deze subsidie voor vragen kan zorgen. Daarom staan wij voor u klaar. Uiteraard kunt u ons ook inschakelen om u te ondersteunen bij de aanvraag. Of om te sparren of het voor u rendabel is om de aanvraag te doen. Neem contact op met uw acconavm adviseur of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt. Samen brengen we u en uw onderneming verder. Met focus op de toekomst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht