Ontvangt u grote contante betalingen? Per 1 januari strengere handhaving Wwft

strengere handhaving Wwft

Krijgt u als ondernemer te maken met contante betalingen van 10.000 euro of meer? Dan bent u verplicht hiervan een melding te maken. Dit stelt de aangepaste Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Lees waar u op kunt letten.

Als u grote contante betalingen ontvangt, loopt u relatief meer risico dat uw klanten geld witwassen of terrorisme financieren. Daarom moet u volgens de Wwft een melding doen bij de Financial Intelligence Unit Nederland.

Let op: in juli 2018 zijn de richtlijnen van de Wwft al aangescherpt. Tot 1 januari werd er vaak soepel gehandhaafd, vanaf 1 januari is deze milde aanpak voorbij. De vijf belangrijkste veranderingen:

1. Verplicht voor verkopers en kopers

De meldplicht geldt per 25 juli 2018 niet alleen op verkopers van beroeps- of bedrijfsmatige goederen, maar ook voor wie deze goederen in- of aankoopt. Vermoedt u dat de verkoper geld witwast of terrorisme financiert? Dan hebt u de plicht dit te melden.

2. Lagere meldgrenzen

Is het betalingsbedrag 10.000 euro of meer in contanten? Dan bent u nu verplicht hiervan een melding te maken. Oók als uw klant in termijnen betaalt. Voorheen was de minimumgrens 15.000 euro.

Voor de volgende goederen geldt nu een meldgrens van 20.000 euro in contanten (voorheen 25.000 euro):

  • voertuigen of schepen
  • kunst of antieke voorwerpen
  • edelstenen of edele metalen
  • sieraden of juwelen

3. Cliëntonderzoek is verplicht

Bij elke contante betaling van 10.000 euro of meer (of de waarde daarvan in vreemde valuta) is een cliëntonderzoek verplicht. Dit houdt in: de identiteit van uw klant verifiëren vóórdat de transactie plaatsvindt. Het is nu niet meer mogelijk om hiervoor een vrijstelling te krijgen.

4. Zakendoen met risicolanden

Ook de lijst met risicolanden is aangepast: landen waar een grotere kans is op witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Staat het land waarmee u zakendoet op de lijst? Dan moet u elke transactie met dit land melden bij FIU-Nederland. Bekijk de lijst van de FATF.

5. Melding en bewijs bewaren

Meldt u een transactie? Dan moet u de bewijsstukken bewaren die aantonen dat u de transactie heeft gemeld. Bewaar vervolgens ook de melding én de ontvangstbevestiging ervan.

Meer informatie of ondersteuning?

Wilt u meer informatie over de vernieuwde Wwft? acconavm voorziet u graag van meer informatie over het meldpunt en de voorwaarden. Vanwege uw geheimhoudingsplicht moet u de melding vervolgens zelf doen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht