Ongelijke behandeling ondernemers en werknemers voor Zorgverzekeringswet – aldus de Hoge Raad

behandeling ondernemers en werknemers voor Zorgverzekeringswet

De Hoge Raad heeft op 23 november jl. de ondernemer geheel in het gelijk gesteld, in de procedure die ging over de vraag of er sprake is van discriminatie tussen een ondernemer en werknemer voor de Zorgverzekeringswet.

Een ondernemer mag momenteel een premie voor een oudedagslijfrente niet in aftrek brengen op het inkomen dat als basis dient voor de berekening van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Wij informeerden u al eerder over de lopende procedure bij de Hoge Raad.

De ondernemer die de zaak heeft aangespannen, is geheel in het gelijk gesteld. De fiscus dient de teveel afgedragen premie Zvw terug te storten.

Terugvragen teveel afgedragen premie Zvw

Voor u, als ondernemer voor de inkomstenbelasting, kan dit goed nieuws betekenen. Hebt u stakingswinst of hebt u uw fiscale oudedagsreserve geheel of deels omgezet in een lijfrente of bankspaarproduct? Dan kunt u – op voorwaarde dat de betreffende Zvw-aanslag nog niet definitief is – de teveel afgedragen premie Zvw over de afgestorte bedragen terugvragen.

Advies

Wij adviseren en ondersteunen u graag bij uw aangifte inkomstenbelasting inclusief alle vraagstukken die daarbij komen kijken. Neem daarvoor contact op met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht