Onderneming inbrengen in een bv

Bv opstarten

Uw onderneming inbrengen in een bv of het aangaan van een fiscale eenheid vennootschapsbelasting zijn twee voorbeelden van zaken die met terugwerkende kracht van drie maanden geregeld kunnen worden. 1 april 2017 geldt hierbij als belangrijke deadline!

1. Onderneming inbrengen in een bv

Wilt u uw eenmanszaak, v.o.f. of maatschap inbrengen in een besloten vennootschap, let u er dan op dat 1 april 2017 fiscaal een belangrijke datum kan zijn. Dat is het geval als u uw onderneming met terugwerkende kracht tot 1 januari 2016 fiscaal geruisloos wilt inbrengen.

Geruisloos wil zeggen, dat de bv de onderneming tegen boekwaarden overneemt, zonder dat u belasting betaalt over de in de onderneming aanwezige meerwaarden, zoals stille reserves en de goodwill. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Onder andere dat de bv vóór 1 april 2017 dient te worden opgericht en dat de onderneming voor die datum is ingebracht in de bv.

De datum van 1 april 2017 is overigens ook van belang als de onderneming ruisend (dus met afrekening met de fiscus) wordt ingebracht met als overgangsdatum 1 januari 2017. De intentieverklaring of voorovereenkomst dient in dat geval geregistreerd te zijn vóór 1 april 2017, gevolgd door een daadwerkelijke inbreng van uw onderneming binnen 9 maanden na 1 januari 2017.

2. Fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Onder bepaalde voorwaarden hoeft u maar één aangifte vennootschapsbelasting in te dienen voor uw onderneming die u via een bv-structuur drijft. Dat noemen wij een fiscale eenheid. Deze zogenaamde fiscale eenheid kan alleen wanneer, kort gezegd, het aandelenbelang tussen de bv’s tenminste 95% is.

Om de fiscale eenheid vennootschapsbelasting per 1 januari 2017 in te laten gaan, dient u binnen drie maanden (vóór 1 april 2017) een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Dat de fiscale eenheid per het begin van het boekjaar start, kan voor u in meerdere opzichten praktisch zijn.

Wanneer u geïnteresseerd bent in één van de voorgaande zaken, neemt u dan op korte termijn contact op met uw acconavm adviseur. Dan vertellen we u meer over de voordelen van een fiscale eenheid of de inbreng van uw onderneming in de bv. Het is immers zo 1 april. Ook via onderstaand adviesformulier, brengen we u in contact met een van onze belastingadviseurs.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht