Onderneemt u in Nederland vanuit het buitenland en hebt u te weinig of teveel omzetbelasting betaald?

Omzetbelasting buitenland

Heeft u te weinig of te veel omzetbelasting afgedragen in een bepaald tijdvak, dan kunt u de aangifte van dat tijdvak corrigeren. Een correctie kan plaatsvinden binnen vijf jaar na het desbetreffende tijdvak.

U kunt een aangifte van een bepaald tijdvak corrigeren zodra blijkt dat de aangifte niet correct is ingevuld. De manier van corrigeren is afhankelijk  van de hoogte van te weinig of te veel betaalde omzetbelasting.

  • Bij  bedragen hoger dan duizend euro  kan na afloop van een boekjaar het gehele jaar gecorrigeerd worden via het invullen van een suppletieformulier.
  • Indien de correctie kleiner is dan duizend euro dient de correctie te worden verwerkt in de eerstvolgende aangifte. U zult dan geen naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking ontvangen.

Voor de situatie dat u meer dan duizend euro omzetbelasting  dient te ontvangen of te betalen zal deze middels een suppletieformulier ingediend moeten worden. U ontvangt van de Nederlandse Belastingdienst op basis van de ‘suppletie’ een teruggaafbeschikking voor de  terug te ontvangen omzetbelasting. Is er sprake van te weinig betaalde omzetbelasting dan ontvangt u een naheffingsaanslag van de Nederlandse Belastingdienst. Op basis van deze naheffingsaanslag dient u de te weinig betaalde btw alsnog te voldoen. Bovenop de naheffingsaanslag zal een verzuimboete worden opgelegd met een hoogte van 5% van de nog te betalen omzetbelasting.

Indien u later dan drie maanden na afloop van het jaar waarin u het te weinig btw heeft betaald nog suppletie indient dan zal belastingrente worden geheven. Heeft u geen suppletieformulier ingevuld vanwege de te lage afdracht omzetbelasting, dan kunt u een vergrijpboete krijgen wegens het niet corrigeren van de aangifte. Wij attenderen u er dan ook op om binnen drie maanden na afloop van het belastingjaar suppletie in te dienen.

Wilt u meer weten over de suppletie omzetbelasting? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur of stuur een mail naar international@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht