Waar moet ik op letten bij de werkkostenregeling?

Werkkostenregeling

Er zijn naast het loon allerlei andere kosten die voor het personeel gemaakt worden, zoals een bloemetje, een personeelsfeest, een telefoon, pennen, een laptop, reiskosten, scholing etc. De werkkostenregeling (WKR) heeft voor die kosten een heffingssysteem ontwikkeld.

De werkkostenregeling

Het systeem begint met een aantal aanspraken en vergoedingen die niet als loon worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan de uitkering wanneer een personeelslid 25 jaar in dienst is. Vervolgens zijn er de waarderingsvoorschriften voor het gebruik van de woning van de onderneming en de auto van de zaak. Deze twee regelingen bestaan al jaren en zijn met de komst van de WKR niet gewijzigd.

Het eerste dat in de WKR speelt zijn de zogenaamde intermediaire kosten. Dit zijn zaken waar de werknemer belang bij kan hebben. De werkgever stelt ze beschikbaar, omdat de werknemer ze nodig heeft om zijn werkzaamheden te kunnen doen. Voorbeelden hiervan zijn paperclips en pennen, maar dit kan ook voor de iPad gelden. Over de iPad moet soms wel een uitleg gegeven worden waarom die nodig is.

Vervolgens zijn een aantal kosten belastingvrij te vergoeden. Hierbij kun je denken aan opleidingen, reiskosten (19 cent per kilometer) en verhuiskosten. Daar kunnen wel bovengrenzen aan gesteld worden.

De overige vergoedingen worden daarna bij elkaar opgeteld. Denk aan bijvoorbeeld personeelsuitjes. Wanneer de kosten hiervan meer zijn dan 1,2% van de loonsom, dan wordt het meerdere bij jou als werkgever belast met 80% loonbelasting. In de aangifte loonbelasting over januari van het volgende jaar (2017) dient dit te worden aangegeven.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht