Mijn zakelijke relatie gaat failliet. Wat nu?

failliet

Je hoopt het natuurlijk niet, maar in deze roerige tijden is het niet ondenkbaar: één van je klanten gaat failliet. Of een leverancier waar je zaken mee doet. Wat moet je dan doen?

Een faillissement brengt een hoop onzekerheid met zich mee voor beide partijen. Bij het bedrijf dat failliet gaat, wordt een curator aangesteld. Krijg je nog wat van dit bedrijf of ben je zelf juist nog iets verschuldigd en heb je een overeenkomst gesloten? De belangrijkste vraag is dan op welke manier jouw positie als wederpartij verandert door het faillissement. Een faillissement heeft geen invloed op lopende overeenkomsten.

Wordt de rekening nog betaald?

Moet jij zelf nog een deel van de overeenkomst nakomen? Dan wil je natuurlijk wel zeker weten of de rekening wordt betaald. De overeenkomst tussen jou en het bedrijf dat failliet gaat kan niet maar zo worden beëindigd. Je kunt wel om duidelijkheid vragen bij de curator door een termijn te stellen. De curator moet binnen deze termijn beslissen of hij wel of niet de overeenkomst gaat nakomen. Stel dat de curator de overeenkomst niet meer wil nakomen, dan kun je de eventuele schade indienen als concurrente schuldvordering.

Vraag om een zekerheidstelling

Het is ook mogelijk dat het bedrijf dat failliet gaat de overeenkomst wel gaat nakomen, bijvoorbeeld door het uitzicht op een doorstart. Dit brengt wel risico’s met zich mee. In dat geval moet de curator zekerheid verstrekken naar jou als wederpartij, bijvoorbeeld door een bankgarantie. Mocht het toch misgaan, dan heb je in ieder geval een bevoorrechte positie in het faillissement. Belangrijk is dus om naar een zekerheidstelling te vragen als je in deze situatie terecht komt!

Contact

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier of via juristen@acconavm.nl.  Wil je weten of het online boekhoudprogramma Acconline iets voor jou is? Neem dan contact met ons op via servicedesk@acconline.nl.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht