Maximaal profiteren van betalingskortingen

Betalingskortingen

In de praktijk komt het geregeld voor dat ondernemers gebruik maken van leverancierskrediet, met name in economisch mindere tijden. Leverancierskrediet is echter duur. Door maximaal te gebruik te maken van betalingskortingen en goede inkoopcondities, kunt u veel geld besparen.

Betalingskortingen incasseren

Het is verstandiger om optimaal gebruik te maken van bankkrediet en de leveranciers binnen 8 of 10 dagen te betalen om daarmee de betalingskortingen te incasseren. De brutomarge zal stijgen waardoor uiteindelijk een hoger bedrijfsresultaat gerealiseerd wordt.

In onderstaande voorbeeldberekening wordt duidelijk wat voor effect het heeft om snel te betalen.

Stel: U krijgt 2,5% betalingskorting als u binnen 10 dagen betaalt of u betaalt binnen 30 dagen de nettoprijs. Doordat u gemiddeld 20 dagen sneller betaalt komen we tot een rentevoordeel van maar liefst 45%.

Totaal aantal dagen x 2,5% =   365 x 2,5% = 45%
30 -/- 10                                        20

De rentewinst over het gemiddeld openstaand bedrag bedraagt op jaarbasis dus 45%.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat er voldoende rekening-courantkrediet is die de snelle betalingen mogelijk maakt. Voor de kosten van een rekening-courantkrediet betaalt u, afhankelijk van de hoogte van het rekening-courantkrediet en het risicoprofiel, tussen de 4 en 9%. De rentekosten van een rekening-courantkrediet wegen niet op tegen de kosten van het leverancierskrediet.

Liquiditeitsprognose

In het kader van een kredietaanvraag of -uitbreiding is het dus belangrijk dat, bijvoorbeeld op basis van een liquiditeitsprognose, inzicht wordt verkregen in de liquiditeitspositie van het bedrijf. Een liquiditeitsprognose geeft namelijk een antwoord of op elk moment voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen. De gewenste hoogte van het rekening-courantkrediet kan dan dus vastgesteld worden.

Naast het voordeel dat het resultaat van het bedrijf hoger wordt door gebruik te maken van betalingskortingen, is er nog een ander belangrijk voordeel. Door snel te betalen, wordt er bij de leverancier vertrouwen gewekt: er wordt immers altijd snel betaald. Dit vertrouwen komt de relatie ten goede. In geval van calamiteiten hebt u als ondernemer toch een “streepje’’ voor.

E zijn veel factoren waar je als ondernemer geen of nauwelijks grip op hebt, als het gaat om het uiteindelijke resultaat van uw onderneming. Als het gaat om inkoopcondities en betalingskortingen dan ligt de bal bij u en is er meestal geld te verdienen.

Meer informatie

Wilt u verder praten over het toepassen hiervan, neem dan contact op met onze retailadviseurs via onderstaand formulier of bel met ons kantoor in Breda.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht