Mag een werkgever e-mails van werknemer lezen?

E-mails werknemer lezen

Werkgevers vragen mij wel eens of ze de e-mails van hun werknemers mogen lezen en/of het internetgebruik van hun werknemers mogen bekijken. Soms zijn ze bang dat de werknemer vertrouwelijke gegevens naar privé stuurt.

Ze weten niet wat de werknemers mailen, welke internetpagina’s tijdens werktijd worden gelezen en hoeveel tijd dagelijks aan privé mails of privé-internetgebruik wordt besteed.

Rechten van werknemer en werkgever

Zowel een werknemer heeft rechten (bescherming persoonsgegevens en privacy), maar ook de werkgever kan ten behoeve van een zwaarwegend bedrijfsbelang, en onder strenge voorwaarden de e-mails van een werknemer lezen. Er zijn hiervoor vuistregels gepubliceerd. We praten dan over het algemeen en openbaar controleren van e-mailverkeer. Zijn er andere situaties, dan zijn er nog aanvullende regels.

Het hebben van een e-mail- en internetprotocol is zeer verstandig. Hebt u een OR, dan heeft de OR instemmingsrecht hiervoor. Pas bij een sterke verdenking is het inhoudelijk lezen van e-mails van de werknemer toegestaan. Op het onrechtmatig lezen van e-mails staat een flinke straf. En ook in een ontslagprocedure kan dit een hoge ontslagvergoeding voor de werknemer betekenen.

Whitepaper: Mag een werkgever e-mails van zijn werknemer lezen?

In onze whitepaper: Mag een werkgever e-mails van zijn werknemer lezen?, gaan we in op de voorwaarden en regels onder welke dit in uitzonderlijke situaties mogelijk is. U vraagt de pdf aan via onderstaande button. Uw vragen kunt u stellen via het adviesformulier of rechtstreeks aan uw accountmanager.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Mag een werkgever emails van werknemer lezen whitepaper - juni 2017.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht