Levensles testamenten

Behoed u voor het rampenscenario

U moet er niet aan denken, dat u als ouder uw kinderen overleeft. Toch is het goed hierbij stil te staan. Voor iedereen, maar met name als u een onderneming heeft. Hoe verdrietig ook, we willen u het verhaal vertellen van een van onze klanten. Hoe zij met goede testamenten hebben kunnen voorkomen, dat de overblijvende ouder, nog eens extra moest afrekenen met de fiscus.

We praten over een loonwerkbedrijf in VOF-verband. Een goed lopend loonbedrijf, waar de vennoten, de ouders in dit geval, een behoorlijk vermogen opbouwen. Het gezin heeft twee kinderen, een zoon en een dochter, beide meerderjarig en ongehuwd. De ouders hebben ooit, toen zij trouwden testamenten opgesteld. De ondernemers vragen acconavm personal finance om naar de testamenten te kijken. Zijn deze nog up to date of toe aan vervanging?

Nieuwe testamenten

Vervolgens worden de testamenten opgesteld door de specialist vermogens- en inkomensplanning, waarbij ook o.a. rekening wordt gehouden met de “rampenclausule”. In het kort betekent dit dat mocht een van de kinderen komen te overlijden, nadat een ouder is overleden, dan zorgt de bepaling die in het testament staat dat er minder erfbelasting verschuldigd is. In het testament is dit een kleine toevoeging die er als het ware voor zorgt dat je in deze situatie (rampscenario) minder erfbelasting moet betalen.

Het noodlot

Nadat de testamenten zijn opgesteld slaat het noodlot toe. Vader komt te overlijden door een hartstilstand. En kort na elkaar overlijden achtereenvolgens zoon en dochter.

Zonder goed testament verloopt de vererving als volgt:

Na overlijden van vader erft moeder alles onder last dat ze een schuld krijgt aan de kinderen. De vordering die de zoon op zijn moeder heeft, vererft aan de moeder en de dochter als hij overlijdt. Ten slotte erft moeder de vordering die de dochter op haar heeft, als de dochter overlijdt.

Kortom: er is een papieren vordering ontstaan die uiteindelijk weer bij moeder terecht is gekomen. Moeder blijft dus eigenaar van alle bezittingen. Echter zonder een goed testament had de familie ongeveer € 360.000 meer aan erfbelasting moeten betalen. En dit bij een totaal vermogen van ongeveer € 2.400.000. Een aanzienlijke besparing op dit vermogen ontstond door de extra bepaling in het testament.

Periodieke update

Een testament sluit u niet af voor uw hele leven, maar voor het moment dat u komt te overlijden. Uw leven kan dan ondertussen anders zijn, maar ook wetgeving wijzigt. Laat daarom uw testamenten iedere twee jaar checken. Voldoen ze nog aan de huidige situatie en wetgeving? Uw adviseur van acconavm vermogens- en inkomensplanning adviseert u graag in deze specialistische materie.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht