Let op: nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

btw-nummer eenmanszaken

Hebt u een eenmanszaak? Dan verandert uw btw-identificatienummer per 1 januari 2020. We wijzen u graag op enkele belangrijke punten in de communicatie met de Belastingdienst, uw relaties en uw acconavm accountant.

Brief van de Belastingdienst

Alle ondernemers van eenmanszaken ontvangen een brief van de Belastingdienst. Hierin staat het nieuwe btw-nummer.

Waarom een nieuw nummer?

Het nieuwe btw-nummer is niet meer gekoppeld aan uw persoonsnummer (BSN). Reden hiervoor is dat uit rechtspraak is gebleken dat het opnemen van een BSN in het btw-nummer te privacygevoelig is.

Communicatie met de Belastingdienst

Verwarrend is dat u dit nummer vanaf 1 januari nog niet kan toepassen bij de Belastingdienst. Het duurt namelijk een tijd voordat de IT-systemen van de Belastingdienst de nieuwe nummers kunnen verwerken. Het is niet bekend hoelang dit duurt.

To do’s voor u

In alle andere communicatie moet u het nieuwe nummer vanaf 1 januari 2020 wel toepassen. Hiervoor is het belangrijk om een aantal zaken te regelen:

  1. Vermeld het nieuwe btw-nummer op alle communicatiemiddelen. Denk aan facturen, uw website en briefpapier. Ook op facturen voor vrijgestelde prestaties.
  2. Geef het nieuwe btw-nummer door aan uw relaties en klanten. Bent u klant bij acconavm, geef het nummer dan ook door aan uw accountmanager of bij het secretariaat van uw acconavm vestiging.
  3. Verlegt u als ondernemer zelf btw naar een andere Nederlandse eenmanszaak? Vermeld op de factuur ook het nieuwe btw-nummer van die eenmanszaak.
  4. Gebruikt u een digitaal facturatiesysteem? Wijzig dan het btw-nummer in dit systeem.

Meer weten?

Neem dan contact op met uw acconavm adviseur. Bent u geen klant van ons, stel dan uw vraag via onderstaand contactformulier. We helpen u graag zo snel mogelijk.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht