Kosten besparen: zet uw auto van de zaak naar privé

kosten besparen zet uw auto van de zaak naar prive

Rijdt u al enkele jaren in een auto van de bv? Hebt u een energiezuinige auto en valt u nu nog in het tarief van de lage bijtelling, maar binnenkort niet meer? 

Bijtelling besparen

Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn om een personenauto die van de zaak is, ter vermijding van de bijtelling privé te kopen. De bijtelling wordt immers berekend op basis van de (hogere) cataloguswaarde. De auto mag tegen de (relatief lage) tweedehandswaarde worden overgedragen, waarna u onbelast 19 cent per gereden zakelijke kilometer kunt vergoeden. U moet voortaan wel kilometers declareren voor de zakelijke ritten inclusief woon-werkverkeer.

Wellicht kunt u de privé te betalen autokosten compenseren door middel van een salarisverhoging aan de dga, of door dividend uit te keren. De belasting die u betaalt over deze compensatie is na aftrek van de onbelaste kilometervergoeding vaak lager dan de bijtelling! Uw acconavm adviseur kan berekenen wat voor u voordelig is.

De bijtelling verandert na 60 maanden

Als uw auto van de zaak nu in het tarief van de lage bijtelling valt, dan geldt dat tarief voor 60 maanden. Hierna verandert het tarief. Bij verhoging van het bijtellingspercentage, kunt u overwegen om de auto in privé te gaan rijden.

Ook hier is het de moeite waard zijn om te laten uitrekenen of het rijden van een auto in privé voordeliger is. Bespreek dit met uw adviseur, dan kunt u dit jaar nog de afweging maken.

Op zoek naar een nieuwe auto?

Bent u als ondernemer op zoek naar een nieuwe (lease)auto, voor uzelf of uw werknemer(s)? En hebt u voorkeur voor een elektrische auto? Lees dan deze tip en maak nu nog gebruik van de lage bijtelling.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht