KOR wordt OVOB: dit betekent het voor u

De kleineondernemersregeling (KOR) verdwijnt. Op 1 januari 2020 wordt deze vervangen door de omzetgerelateerde vrijstelling voor de omzetbelasting (OVOB). Lees wat de veranderingen zijn én of de OVOB voor u voordelig kan zijn.

Belangrijkste verschil KOR en OVOB

Het grote verschil tussen de KOR en de OVOB: bij de KOR wordt er gekeken naar het bedrag aan btw dat u jaarlijks betaalt. Bij de OVOB geldt straks een omzetondergrens. Ook kunt u straks als rechtspersoon in aanmerking komen voor de OVOB, terwijl de KOR nu geldt voor natuurlijke personen en samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen zoals de VOF en Maatschap.

De KOR in het kort

Met de KOR kunt u nu nog in aanmerking komen voor volledige of gedeeltelijke vermindering van de btw-afdracht. Betaalt u maximaal 1.883 euro per jaar aan btw? Dan kunt u belastingvermindering krijgen. Is dit 1.345 euro of minder? Dan hoeft u geen btw te betalen. Ook kunt u de Belastingdienst dan verzoeken de btw-aangifteplicht stop te zetten.

OVOB aanvragen? Dit zijn de voorwaarden

Bij de OVOB wordt niet meer gekeken naar het btw-bedrag. Wilt u vanaf 1 januari 2020 in aanmerking komen voor de OVOB? Dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Uw omzet is maximaal 20.000 euro per kalenderjaar.
  • U bent btw-ondernemer.
  • Uw onderneming is een natuurlijk persoon, samenwerkingsverband van natuurlijke personen of een rechtspersoon (denk aan een stichting, vereniging of bv).
  • Uw onderneming is gevestigd in Nederland.

Kiest u voor de OVOB? Dit betekent het voor u

  • U hoeft geen btw-aangifte meer te doen en daarnaast hoeft u maar een beperkte administratie te voeren.
  • U kunt niet meer factureren met btw.
  • U heeft geen recht meer op aftrek van btw op inkomende facturen.
  • U legt uw keuze voor OVOB vast voor minimaal drie jaar.

Uitzondering OVOB bij internationaal ondernemen

Past u de OVOB toe en koopt u voor meer dan 10.000 euro aan goederen in andere EU-landen? Dan zijn deze goederen in Nederland belast. Dit betekent dat de gekochte goederen meetellen voor de omzetgrens van 20.000 euro. Als er voor minder dan 10.000 euro aan goederen wordt ingekocht, zijn deze goederen belast met buitenlandse btw. In Nederland zijn er voor deze aankopen geen btw-verplichtingen. Maar als de btw is verlegd naar u, dan moet u toch btw-aangifte doen.

Let op: OVOB onvoordelig bij grote investeringen

Bent u van plan om de komende jaren grote investeringen te doen? Dan kunt u met de OVOB geen btw in aftrek brengen. En heeft u onlangs (on)roerende zaken aangeschaft, zoals machines? Met de OVOB wordt eerder afgetrokken btw gecorrigeerd. Dat kan voor u nadelig uitpakken.

Maakt u nu nog geen gebruik van de KOR?

Verwacht u volgend jaar minder dan 20.000 euro omzet te verdienen? En heeft u onlangs niet geïnvesteerd en bent u ook niet van plan dit de komende jaren te gaan doen? Dan kan de OVOB voor u voordelig zijn. Geef uw keuze vóór 20 november 2019 schriftelijk door aan de Belastingdienst. Er is een speciaal formulier voor beschikbaar. Dan kunt u direct vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van deze regeling.

Maakt u nu al wel gebruik van de KOR?

Past u de KOR al toe en heeft u ontheffing van de administratieve verplichtingen? Dan gaat u automatisch over op de OVOB. Hiervoor hoeft u niets te doen. Maakt u gebruik van de KOR, maar heeft u nog wel de administratieve verplichtingen? Als u straks de OVOB wil toepassen, dan moet u dit vóór 20 november 2019 schriftelijk laten weten aan de Belastingdienst.

Of u nu bij de KOR wel of geen ontheffing heeft van de administratieve verplichtingen: wij adviseren u wel te kijken of u verwacht over de omzetondergrens van 20.000 euro heen te gaan. Dan geldt de btw-vermindering of gehele vrijstelling niet meer. Het kan daarom voor u juist voordeliger zijn om níet te kiezen voor de OVOB. Geef dit ook vóór de bewuste datum (20 november 2019) schriftelijk door aan de Belastingdienst.

Neem contact op met acconavm

Wilt u meer weten over de overgang van de KOR naar de OVOB? Of wilt u onderzoeken of de OVOB aantrekkelijk is voor u? Neem dan contact op met uw adviseur of maak gebruik van het contactformulier op onze website.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht