http://coronadossier

Komt u dit najaar (wel) in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)?

TVL

Verwacht u in het 4e kwartaal van dit jaar meer dan 30 procent omzetverlies als gevolg van de coronacrisis? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die onlangs is verlengd én versoepeld. U kunt vanaf 25 november 2020 TVL aanvragen voor de periode oktober t/m december 2020. Ook in 2021 loopt de regeling door!

Ondernemers uit alle branches

De TVL is voor alle mkb’ers en zzp’ers die door de coronacrisis hun vaste lasten moeilijk kunnen betalen. In de periode juni t/m september kwamen alleen ondernemers met bepaalde SBI-codes (bedrijfscodes) in aanmerking.

Nu de TVL wordt verlengd, maakt de RVO geen onderscheid meer: ondernemers met álle SBI-codes komen in aanmerking (krediet- en financieringsinstellingen uitgezonderd).

Horeca- en evenementenbranche

Daarnaast krijgen horecaondernemers in het vierde kwartaal een aanvullende subsidie, bovenop de TVL-subsidie voor dat kwartaal. Ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche krijgen in het vierde kwartaal een vast bedrag, op basis van hun TVL-subsidie in de zomermaanden.

Basisvoorwaarden TVL

Wel gelden dezelfde basisvoorwaarden:

 • U hebt maximaal 250 medewerkers in dienst en staat sinds 15 maart 2020 ingeschreven in het Handelsregister van de KVK.
 • U hebt meer dan 30 procent omzetverlies.
 • Uw bedrijf heeft minimaal één ander vestigingsadres dan uw privéadres (voor horecaondernemingen en ambulante handel geldt deze eis niet, net als in de eerste periode van de TVL).

Wat is er nog meer veranderd?

Dat de TVL nu beschikbaar is voor ondernemers ongeacht de SBI-code is de belangrijkste wijziging. Maar er zijn er nog enkele verschillen tussen de eerste periode van de TVL en de TVL 2. Namelijk:

 • Voor de TVL voor de periode oktober t/m december 2020 geldt nog de grens van minimaal 30 procent omzetverlies. Daarna gaat de grens van het omzetverlies in stappen omhoog.
 • Uw vaste lasten zijn minimaal 3.000 euro per drie maanden, volgens het percentage vaste lasten dat bij uw SBI-code hoort. Voorheen was dit 4.000 euro.
 • De subsidie is minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro. Voorheen was dit minimaal 1000 euro en maximaal 50.000 euro.

Aanvragen

U kunt de TVL in totaal nog drie keer aanvragen, telkens voor een periode van drie maanden. Een overzicht:

 • TVL kwartaal 4 2020: 1 oktober tot en met 31 december 2020
 • TVL kwartaal 1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021
 • TVL kwartaal 2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021

Voor de TVL voor de periode 1 oktober t/m 31 december kunt u vanaf 25 november uw aanvraag indienen.

eHerkenning noodzakelijk

Gaat u de tegemoetkoming binnenkort (weer) aanvragen? Dan hebt u eHerkenning niveau 1 of hoger nodig of DigiD. Laat u uw aanvraag door uw acconavm adviseur doen? Dan is ketenmachtiging noodzakelijk. Hier kan uw adviseur u bij helpen. Zorg dat u eHerkenning en ketenmachtiging tijdig in orde maakt, zodat de aanvraag soepel verloopt.

Wij staan u bij

Hebt u hulp nodig bij uw aanvraag voor de tegemoetkoming vaste lasten en/of ketenmachtiging? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Bij acconavm is een speciaal team samengesteld dat zich volledig vastbijt in coronagerelateerde vraagstukken. In ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ delen zij tips en adviezen om uw veerkracht te versterken.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht