Ketenaansprakelijkheid

Ketenaanprakelijkheid

De ketenaansprakelijkheid houdt in dat een aannemer van werk aansprakelijk is voor de loonheffingen die zijn (buitenlandse) onderaannemer in verband met dat werk moet afdragen. Om dit risico te beperken is het in Nederland gebruikelijk dat aannemers facturen van hun onderaannemers deels uitbetalen op G-rekeningen. Op die manier kan de ketenaansprakelijkheid worden beperkt. De ketenaansprakelijkheid geldt niet alleen voor onderaannemers, maar ook voor ingeleende arbeidskrachten (bijvoorbeeld via een uitzendbureau). In dat geval wordt dit inlenersaansprakelijkheid genoemd.

Lees hier de tips over inlenersaansprakelijkheid in coronacrisis.

Het doel van de regeling is dat aannemers hun onderaannemers betalen voor de geleverde arbeidsprestaties en dat zij het ontvangen geld daarna gebruiken om de loonheffingen aan de Belastingdienst te betalen. In het verleden kwam regelmatig misbruik voor door het ontvangen geld te verduisteren.

G-rekening

De aannemer kan kiezen of hij zijn factuur deels op de G-rekening (geblokkeerde bankrekening uitsluitend voor betalingen aan de Belastingdienst of op G-rekeningen van onderaannemers) van de onderaannemer overmaakt. De onderaannemer kan dit geld gebruiken om de door hem verschuldigde loonheffingen en premies te voldoen.

Freelancers en VAR verklaringen

In het geval een aannemer een (buitenlandse) zelfstandige inschakelt als onderaannemer is het belangrijk dat die onderaannemer als zelfstandige erkend wordt door de Belastingdienst. Tot en met 2015 kon dit door een correcte VAR verklaring te overleggen. Vanaf 2016 zijn de VAR-verklaringen vervangen door overeenkomsten tussen inlener en zelfstandige (Wet DBA), waaruit moet blijken dat geen sprake is van een arbeidsrelatie. Om vooraf zekerheid te verkrijgen dient  de overeenkomst met de freelancer vooraf aan de Belastingdienst te worden voorgelegd.

Zeker in het geval er gewerkt wordt met buitenlandse werknemers of buitenlandse onderaannemers kunnen de belangen enorm zijn. Maak dus gebruik van de mogelijkheden om uw risico’s te beperken.

Opvragen verklaring goed betaalgedrag

Een andere mogelijkheid om uw aansprakelijkheid te beperken is het opvragen van een verklaring goed betaalgedrag. De verklaring krijgt u van de onderaannemer, die deze op zijn beurt opvraagt bij de Belastingdienst. Als het bedrijf netjes bij is met zijn belastingbetalingen zal de verklaring snel worden ontvangen. U weet dan dat men de belasting netjes betaalt.

Let op: dit betekent niet dat u volledig gevrijwaard bent, want u weet niet of het bedrijf alle loonheffingen juist heeft aangegeven! De verklaring zegt alleen iets over de betaling van door de werkgever aangegeven loonheffingen, maar niet over de juistheid van de aangiftes zelf.

Kent u de risico’s van ketenaansprakelijkheid?

acconavm kan u adviseren over de vraag of de ketenaansprakelijkheid in uw geval aan de orde is en op welke manier u uw risico’s op dit gebied dient en kunt beperken. Neem daarvoor contact op met één van de specialisten internationaal belastingadvies via ons mailadres international@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht