ISDE 2021: subsidie voor kleine windturbines en zonnepanelen

ISDE 2021

De subsidieregeling ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) is vanaf 2021 tijdelijk uitgebreid met subsidie voor kleinschalige energieopwekking met windturbines en zonnepanelen bij agro- en mkb-bedrijven.

Aanvragen

De subsidie voor windturbines en zonnepanelen kunt u aanvragen van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Voor 2021 is veertig miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Windturbines en zonnepanelen

De uitbreiding van de ISDE richt zich op kleinschalige energieopwekking, die niet voor SDE++-subsidie in aanmerking komt. De windturbines en zonnepanelen moeten via een kleinverbruikersaansluiting worden aangesloten. Een kleinverbruikersaansluiting heeft een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 Ampère.

Windturbines

De subsidie voor kleinschalige windturbines bedraagt maximaal 66 euro per vierkante meter rotoroppervlak. Alleen windturbine(s) met een rotoroppervlak van minimaal 50 vierkante meter en maximaal 500 vierkante meter komen in aanmerking voor subsidie. Om de subsidie voor een windturbine te kunnen aanvragen dient de aanvrager minimaal in het bezit te zijn van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de windturbine.

Zonnepanelen

De subsidie voor zonnepanelen bedraagt 125 euro per kilowatt gezamenlijk piekvermogen. Zonnepanelen komen in aanmerking wanneer het gezamenlijk piekvermogen minimaal 15 kilowatt en maximaal 100 kilowatt is. Voor een subsidieaanvraag voor zonnepanelen moet het netto verbruik voorafgaand aan de subsidieaanvraag minimaal 50.000 kilowattuur zijn geweest. Bij zonnepanelen kunt u mogelijk ook gebruikmaken van de salderingsregeling en de Energie-investeringsaftrek (EIA). U mag de ISDE en EIA niet stapelen.

U kunt met de ISDE in 2021 ook weer subsidie aanvragen voor een zonneboiler of warmtepomp. Daarnaast kunnen woningeigenaren sinds dit jaar met de ISDE subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en een aansluiting op een warmtenet.

Wij helpen u graag

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met uw adviseur van acconavm of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Samen kijken we welke regeling voor u interessant is en hoe u de slagingskans van uw subsidieaanvraag kunt vergroten.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht