Investeren met subsidie EIA, MIA en VAMIL

EIA, MIA en VAMIL

Ook in 2015 kunt u weer gebruik maken van de EIA (Energie-investeringsaftrek), MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil. Investeren door gebruik te maken van deze subsidies kan u veel voordeel opleveren.

De MIA biedt ondernemers een belastingvoordeel bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De Vamil biedt de mogelijkheid om milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment af te schrijven. MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen, maar worden wel vaak gecombineerd. We geven u een aantal algemene voorwaarden.

In het algemeen zijn er mogelijkheden voor ondernemers die investeren in een elektrische of plug-in hybride personenauto.

Algemene voorwaarden:

  • Het bedrijfsmiddel moet op de Milieulijst 2015 voorkomen. Elk bedrijfsmiddel heeft op de Milieulijst een code meegekregen. Indien de code begint met A, B, C of F, dan is voor het bedrijfsmiddel Vamil mogelijk. Voor 2015 geldt dat een bedrijfsmiddel dat voor Vamil in aanmerking komt voor 75% willekeurig kan worden afgeschreven. Het voordeel is dat door flexibel afschrijven minder inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt betaald. Dit geeft een liquiditeits- en een rentevoordeel.
  • Indien de code met F of G begint, komt 36% van het investeringsbedrag in aanmerking voor investeringsaftrek. Bij code A en D is dit 27% en bij code B en E 13,5%.
  • De investeringsaftrek kan extra ten laste worden gebracht van de fiscale winst. Hierdoor wordt gedurende één of meerdere jaren minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald. Voor een aantal bedrijfsmiddelen geldt een aftopping; dit betekent dat er een maximumbedrag geldt.
  • Elk bedrijfsmiddel is omschreven met een titel, de bestemming en de onderdelen waaruit het bedrijfsmiddel bestaat. Voor de meeste zaken wordt hiermee het doel, middel en werking exact omschreven. Bij een aantal bedrijfsmiddelen worden nog aanvullende eisen gesteld, bijvoorbeeld certificaten (o.a. groenlabel), keuringsrapporten (o.a. geluidsemissie) of EG-typeverklaringen.
  • Aanschafkosten per bedrijfsmiddel minimaal € 2.500.
  • Verplichting is aangegaan in 2015, binnen 3 maanden na opdrachtverstrekking melden.
  • Alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen; geen 2e hands, showroommodellen of bedrijfsmiddelen die via zelfbouw tot stand zijn gekomen. Het is wel mogelijk om voortbrengingskosten te melden, zoals arbeidskosten van een eigen medewerker die een gedeelte van de montage verzorgt.

Meldingen MIA – Vamil

Voorgaande geeft een korte samenvatting van de belangrijkste voorwaarden; er geldt nog een aantal andere eisen. Neem bij vragen en voor nadere informatie hierover contact op met uw adviseur of kijk op de kantorenpagina voor een kantoor bij u in de buurt. Dit geldt ook voor het verzorgen van uw meldingen.

EIA

Naast de MIA en Vamil biedt de Energie-investeringsaftrek (EIA) belangrijke mogelijkheden om op duurzame wijze te investeren. De EIA (Energie-investeringsaftrek) is een fiscale regeling die ondernemers een belastingvoordeel biedt, bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.

U kunt MIA en/of Vamil aanvragen via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vraag hiervoor op tijd eHerkenning aan. Een combinatie van Vamil met MIA of EIA is mogelijk. MIA mag niet gecombineerd worden met EIA voor hetzelfde investeringsbedrag.

Vragen over deze investeringssubsidies kunt u stellen bij uw acconavm adviseur. Wij kunnen voor u nagaan welke voor- en nadelen er kleven aan deze subsidies. Via het contactformulier adviseren wij u graag, maar u kunt natuurlijk ook rechtstreeks uw adviseur benaderen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht