http://internationaal%20ondernemen%20-%20accon%20international

Internationaal zaken doen? Denk aan de transfer pricing-documentatie

Bedrijven die onderdeel zijn van een multinationale groep verbonden vennootschappen krijgen te maken met transfer pricing. Belangrijke documentatie om op orde te hebben, zeker nu het toezicht erop door de Belastingdienst steeds strenger wordt. Toch zien veel ondernemers het nog over het hoofd. Daarom vertel ik u in deze blog graag over het belang van transfer pricing en in welke situaties u er extra scherp op moet zijn.

Wat is transfer pricing?

Bedrijven die onderdeel zijn van een multinational moeten verantwoorden dat hun onderlinge afspraken en transacties ‘zakelijk’ zijn. Ofwel: dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving en dat ook derden met deze afspraken akkoord zouden gaan, onder dezelfde omstandigheden. Deze verantwoording bestaat uit wettelijk verplichte documentatie: de transfer pricing-documentatie.

Transfer pricing-documentatie

Transfer pricing-documentatie bestaat uit een groepsdossier en een lokaal dossier. Hoe meer een multinational verdient, hoe uitgebreider de verantwoording moet zijn. Sommige bedrijven moeten ook een landenrapport opnemen in hun transfer pricing administratie. In de whitepaper die u onderaan deze pagina kunt downloaden, wordt dit verder toegelicht.

Consequenties

Het opnemen van transfer pricing-documentatie in de administratie is sinds het belastingjaar 2016 verplicht. Al een tijdje dus. Daarom wordt de controle erop steeds strenger. Gebeurt transfer pricing niet goed? Dan loopt u risico op niet-aftrekbare rentekosten, dubbele belastingheffingen en audits van de Belastingdienst, met boetes tot gevolg. Het loont dus zeker om deze documentatie op orde te hebben.

Wees extra scherp

Veel afspraken tussen entiteiten worden mondeling gemaakt, in goed vertrouwen. Het is daarom soms lastig om deze ‘niet-zakelijke’ afspraken te herkennen. Des te meer reden om erbovenop te zitten. Zo voorkomt u vervelende situaties.

Download de whitepaper

Benieuwd naar voorbeelden van situaties waarin gemakkelijk ‘niet-zakelijke’ afspraken worden gemaakt tussen entiteiten? In de whitepaper worden drie voorbeeldsituaties uitgebreid besproken. Ook leest u hoe u aan de slag kunt met het op orde maken van uw transfer pricing-documentatie in die situaties. Tot slot komt ook transfer pricing in coronatijd kort aan bod én leest u wanneer u uw transfer pricing-documentatie moet indienen bij de Belastingdienst. Download de whitepaper via onderstaande button.

Neem contact op

Transfer pricing kan een ingewikkeld proces zijn. Daarom staan mijn collega’s van het Adviesteam internationaal en ik voor u klaar. Met hun kennis en ervaring staan wij u graag bij met advies en dienstverlening. Schroom niet om contact op te nemen. Mail naar international@acconavm.nl of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Whitepaper - Transfer pricing - januari 2022.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marlon Klijnhout
Marlon Klijnhout
Als belastingadviseur adviseert Marlon Klijnhout ondernemers op het gebied van tax-planning. Hij bedient voornamelijk controleplichtige ondernemers, tech-bedrijven en transport- en logistiek-ondernemingen. Marlon is specialist in vennootschapsbelasting en internationaal- en Europees belastingrecht. Voor onder andere vragen rondom Transfer Pricing, de problematiek van de vaste inrichting, fiscale transparantie en Tax Technology geeft Marlon Klijnhout gedegen advies. Hij houdt wel van de inhoudelijke discussie en staat als sparringpartner voor ondernemers klaar.
  • m.klijnhout@acconavm.nl
  • Belastingadviseur
  • +31884468437


<< terug naar overzicht