http://accountant

Hypotheek eigen woning bij familielid: meldingsplicht en aflossingsplicht

Belastingtip 5

Hypotheek eigen woning bij familielid: meldingsplicht en aflossingsplicht

Meldingsplicht

Hebt u na 1 januari 2013 een geldlening afgesloten ten behoeve van de eigen woning bij een familielid of uw bv, en is er sprake van een verplichte aflossing? Dan dient u deze geldlening tijdig bij de Belastingdienst te melden. Zonder deze tijdige melding hebt u namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Hebt u de geldlening afgesloten in 2015? Dan dient u uiterlijk bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2015, doch uiterlijk 31 december 2016, de geldlening bij de Belastingdienst te melden. Voor geldleningen afgesloten in 2015 dient de melding gedaan te worden via het formulier ‘Opgaaf lening eigen woning’. Voor geldleningen aangegaan in 2016, dient de melding plaats te vinden in de aangifte inkomstenbelasting 2016.   

Aflossingsverplichting

Hebt u na 1 januari 2013 ten behoeve van de eigen woning een hypotheek afgesloten bij een familielid of uw bv, vergeet dan niet voor 31 december 2016 aan uw aflossingsverplichting te voldoen. Voor leningen die zijn afgesloten vanaf 1 januari 2013, dient er sprake te zijn van een contractuele verplichte aflossing, waarbij ook wordt voldaan aan deze verplichte aflossing. Wordt niet voldaan aan de aflossingsverplichting, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Door tijdig af te lossen voorkomt u een eventuele betalingsachterstand en u behoudt recht op hypotheekrenteaftrek.

Let op!: Hebt u nog een aflossingsachterstand over het jaar 2015 en betaalt u deze niet voor 31 december 2016? Dan voldoet u in beginsel niet meer aan de aflossingseis. In dat geval verschuift de lening van box 1 (werk en woning) naar box 3 (sparen en beleggen). U hebt geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Eindejaarstips 2016 Accon avm.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht