Huwelijkse voorwaarden en contracten in een familiebedrijf

Huwelijkse voorwaarden en contracten in een familiebedrijf

Huwelijkse voorwaarden

Onderneemt u in een familiebedrijf en gaat u trouwen? Of bent u al getrouwd en wilt u ontdekken of de contracten nog passend zijn? Lees waar u rekening mee kunt houden en wat de gevolgen zijn bij veranderende omstandigheden.

Huwelijkse voorwaarden

Niet heel romantisch, wel noodzakelijk: afspraken maken over de financiële gevolgen van het huwelijk. Veel (toekomstige) echtgenoten delen de inkomsten uit de onderneming. U bouwt immers ook samen iets op. Wat betekent dit voor de continuïteit van het bedrijf, en welke afspraken maakt u daarover? Hierin kan acconavm u adviseren. Zodat u verstandige afspraken maakt, waarin persoonlijke én bedrijfsbelangen zijn meegenomen.

Met ingang van de gewijzigde wetgeving betreffende de beperkte gemeenschap van goederen wordt niet automatisch meer alles gemeenschappelijk als u trouwt zonder het opmaken van huwelijkse voorwaarden. Maar heeft u een onderneming, dan adviseren wij in nagenoeg alle gevallen huwelijkse voorwaarden op te stellen. Waarom? Dat vertellen wij u graag in een persoonlijk gesprek.

Bent u al getrouwd?

Als u al enige tijd getrouwd bent, is het verstandig om periodiek na te gaan of de huwelijkse voorwaarden nog passen bij uw situatie. Laat in kaart brengen welke risico’s het bedrijf loopt als het huwelijk onverhoopt strandt. En bekijk of de gemaakte afspraken in de vorm van een periodieke verrekening daadwerkelijk worden uitgevoerd. Naast deze zijn er nog meer aandachtspunten. Deze nemen we graag samen met u door.

Overige aktes en jubelton

U doet er bijvoorbeeld ook goed aan om inzichtelijk te krijgen wat een huwelijk (en echtscheiding) betekent voor verschillende ondernemersbelangen. Wat zeggen de statuten, de maatschapsakte of vof-akte? Geldt er een aanbiedingsplicht of is het grond voor ontbinding, en onder welke voorwaarden?

Ook voor het benutten van de zogeheten jubelton (belastingvrije schenking tot 100.000 euro) zijn de huwelijkse voorwaarden van belang. We kijken graag met u mee, zodat u de vrijstelling optimaal benut.

Participeren in het familiebedrijf

Als huwelijkspartners beiden participeren in het familiebedrijf, via een belang in de onderneming of het verrichten van werkzaamheden in meer of mindere mate, is het uiteraard van belang om duidelijke afspraken te maken. Ook om het zekere voor het onzekere te nemen: want wat gebeurt er als de relatie onverhoopt eindigt? Mijn collega’s en ik voorzien u graag van advies om dit fiscaal en juridisch goed vorm te geven.

Bemiddeling bij echtscheiding

Juristen, fiscalisten en bedrijfskundig adviseurs vormen één team voor uw ondernemersvraagstukken. Zowel zakelijk als privé, en ook bij moeilijke momenten. Wat zijn ieders rechten en plichten als u uit elkaar gaat en hoe kunt u na een scheiding verder? Wij kunnen u bijstaan in uw echtscheiding, ook bij eventuele procedures bij een advocaat. We treden ook op als bemiddelaar. Wij kennen u én uw onderneming en hebben de belangen daardoor vaak al goed in beeld.

Flyer

Download de flyer Huwelijkse voorwaarden met meer informatie over huwelijkse voorwaarden en verrekenen via de onderstaande button.

Verantwoord ondernemen

Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden en aktes in het familiebedrijf? Of hebt u andere (juridische) vragen? De acconavm juristen en specialisten vermogens en inkomensplanning staan voor u klaar. Zij werken nauw samen met uw accountmanager. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Flyer Huwelijkse voorwaarden - september 2021.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cindy-Karnebeek-01
Cindy Karnebeek (Senior Specialist Belastingadvies)
Cindy Karnebeek is bij accon■avm werkzaam als specialiste op het gebied van vermogens- en inkomensplanning. Zij adviseert ondernemers en particulieren door het hele land op het gebied van trouwen, scheiden en overlijden. Het vermogen is belangrijk, de emotie vaak nog belangrijker: dát maakt haar werk zo waardevol. Met veel enthousiasme voor haar werk, streeft ze vooral naar duidelijkheid en rust voor u als klant. Het zijn veelal niet de leukste onderwerpen die ze bespreekbaar maakt, maar door zaken goed te regelen kunnen veel problemen worden voorkomen.


<< terug naar overzicht