http://coronadossier

Huurrecht in coronatijd: wat zijn uw rechten?

In gesprek over huurverlaging vanwege verplichte sluiting

Moet u als horeca- of retailondernemer nog de volledige huur betalen als uw pand vanwege coronamaatregelen gesloten is? Door de verplichte sluiting kan het zijn dat u als ondernemer soms niet aan de huurbetalingsverplichting kunt voldoen. Wat zijn dan uw rechten, én wat betekent dit in de praktijk? Ik vertel u er alles over in deze blog.

Verplichte bedrijfssluiting

Het is mooi als u samen met de verhuurder tot een oplossing kunt komen, bijvoorbeeld door huurkorting of opschorting van betalingen. Maar dat lukt niet altijd. In dat geval rijst de vraag of bij een – vanuit de overheid – verplichte bedrijfssluiting de huurder volledige huur verschuldigd is óf dat de verhuurder de achterstallige huur op de huurder kan verhalen. Ook is het van belang om te weten: mag de verhuurder in dat geval de huurovereenkomst ontbinden en het pand ontruimen? Deze vragen werden onlangs beantwoord door de rechtbank in Den Haag.

Rechtszaak

Daar stonden huurder en verhuurder tegenover elkaar omdat zij het niet eens konden worden over een regeling omtrent de huurovereenkomst. Een horecaondernemer moest zijn zaak sluiten tijdens de eerste en tweede lockdown. Hierdoor was hij niet in staat de huur over mei en april 2020 te voldoen.

Vervolgens wendde de verhuurder zich tot de rechter met het verzoek om de huurovereenkomst te ontbinden, het gehuurde te ontruimen en achterstallige huurpenningen te innen. In dezelfde procedure verzocht de huurder de rechter om vast te stellen dat er door de verplichte bedrijfssluiting een gebrek is ontstaan in de huurovereenkomst, op grond van onvoorziene omstandigheden. Maar wie staat hier volgens de rechter in zijn recht?

Uitspraak van de rechter

De rechter oordeelde allereerst dat een huurachterstand van twee maanden géén ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde rechtvaardigt. Ook oordeelde de rechter dat er door de verplichte bedrijfssluiting inderdaad een gebrek is ontstaan in de huurovereenkomst. Hierdoor kon een vordering tot huurprijsvermindering worden toegewezen. Beide partijen hebben deze mogelijkheid echter uitgesloten in de algemene bepalingen in de huurovereenkomst.

Onvoorziene omstandigheden

De horecaondernemer beriep zich ook op de onvoorziene omstandigheden in de zin van artikel 6:258 BW. Op grond van dit artikel kan de rechter op verzoek van een van de partijen een overeenkomst wijzigen of geheel of gedeeltelijk ontbinden. En dit is gebeurd. Deze wijziging of ontbinding wordt in dit geval met terugwerkende kracht toegekend.

De rechter beschouwt de coronacrisis namelijk als een onvoorziene omstandigheid. Deze oordeelt dat de coronacrisis en de getroffen overheidsmaatregelen hebben geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht in de huurovereenkomst. De rechter bepaalde aan de hand van omzetcijfers dat de gevolgen van de coronacrisis gelijk over de partijen verdeeld worden, in de periode waar de huurder zijn onderneming moest sluiten. In dit geval komt dat neer op een huurprijsvermindering van 50 procent. Die vermindering geldt tot het moment dat de door overheid opgelegde sluitingsperiode eindigt.

Gevolgen in uw situatie

Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor u als ondernemer? Op dit moment is er slechts één bodemuitspraak gedaan over dit onderwerp. Dit betekent dus niet dat iedere verhuurder nu verplicht is om een huurkorting van 50 procent te geven. Maar aan deze uitspraak kunt u wel refereren tijdens de onderhandelingen met uw verhuurder. Komt u niet tot een regeling met uw verhuurder? Dan kunt u op grond van onvoorziene omstandigheden een zelfde verzoek indienen bij de rechter.

Wij staan u bij

Komt u er samen niet uit en wilt u weten of u aanspraak maakt op een huurprijsvermindering of wilt u een verzoek doen bij de rechtbank? Neem dan contact met mij op via m.egberts@acconavm.nl of met uw acconavm adviseur. Download de whitepaper met meer informatie over de juridische stappen die u – met onze bijstand – kunt zetten. In deze coronatijd houden we onze tarieven laag.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Whitepaper - juridische bijstand bij huurperikelen - juni 2021.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marenthe Egberts
Marenthe Egberts (Juridisch Adviseur)
Voor vragen over vastgoedrecht en huurrecht kunt u terecht bij Marenthe Egberts. Ze ondersteunt u graag bij algemeen verbintenissenrecht en algemeen mkb-beleid. Vanuit het accon■avm kantoor in Veldhoven treedt zij daadkrachtig op, om samen met u het beste resultaat te behalen. Een jurist die náást u staat.


<< terug naar overzicht