Huurkosten aftrekbaar voor thuiswerkende zzp’er

Huurkosten aftrekbaar

Zzp’ers mogen volgens een uitspraak van de Hoge Raad de volledige huur van hun woonhuis als fiscale aftrekpost opvoeren. Eerder wees het gerechtshof in Den Haag een claim van een bouwondernemer af, die de (huur)kosten als aftrekpost wilde opvoeren. Voorwaarde is wel dat minimaal 10% van het huurhuis zakelijk wordt gebruikt.

Werkzaamheden als acquisitie, het plannen van werkzaamheden en het bijhouden van de administratie worden door de zzp’er verricht in een kamer in de woning. De werkkamer heeft geen eigen opgang en geen eigen sanitair.

Ondernemingsvermogen

In de aangifte voor de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen voor het jaar 2010 heeft de zzp’er voor zijn werkkamer aanvankelijk € 902 aan huisvestingskosten in aanmerking genomen. Daarna heeft hij zich op het standpunt gesteld dat het volledige bedrag van de huisvestingskosten van € 9835 voor aftrek in aanmerking komt en (dat op grond van artikel 3.19 Wet IB 2001) € 2700 als onttrekking voor privégebruik moet worden bijgeteld. De Inspecteur heeft € 902 in aftrek aanvaard.

Maar volgens de uitspraak van de Hoge Raad is het huurrecht een vermogensrecht dat mede voor de ondernemingsuitoefening wordt gebruikt en zodoende tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend. In de uitspraak van het gerechtshof telde het ontbreken van een aparte opgang zwaar mee. De Hoge Raad stelt nu dat onder ‘een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning’ mede moet worden begrepen ‘een tot het ondernemingsvermogen behorend huurrecht van een woning’.

Helaas niet voor iedereen

Let op: niet iedere ondernemer die een huis huurt en daar voor minimaal 10% van de woonruimte zakelijk gebruikt kan de huurkosten opvoeren. Een voorwaarde is namelijk dat er nog niet is afgerekend met de Belastingdienst. Dit kan zijn voor net gestarte, of nog te starten ondernemers, maar ook voor ondernemers die bijvoorbeeld in 2014 zijn opgestart en hun belastingaanslag over dat jaar nog niet hebben afgewikkeld.

Zzp’ers die al jaren ondernemer zijn, maar nog nooit de huurkosten als bedrijfskosten hebben opgevoerd, mogen nu niet ineens hun huurkosten als aftrekpost opvoeren. Verhuist een al bestaande ondernemer van een koop- naar een huurhuis, dan kunnen de huurkosten wel weer als aftrekpost worden opgevoerd, als dit tenminste vanaf het begin gebeurt.

Er is nu nog niet bekend of er misschien een reparatiewet komt, zodat er ook met terugwerkende kracht huurkosten als ondernemingskosten kunnen worden opgevoerd.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht