http://coronadossier

Update: coronaregelingen voor ondernemers 2021

coronaregelingen mkb

Ook de komende maanden kunnen ondernemers blijven rekenen op coronasteunmaatregelen. In januari 2021 is een nieuw steunpakket gelanceerd. Ondertussen zijn sommige voorwaarden alweer veranderd. En het blijkt dat tegelijkertijd gebruikmaken van verschillende regelingen impact op uw tegemoetkoming kan hebben. Bekijk het actuele overzicht en ontdek welke regelingen u meer veerkracht bieden.

steunpakket januari 2021

NOW

Verwacht u ook de komende periode een omzetverlies van minimaal 20 procent? Dan komt u in aanmerking voor de NOW. Het loket om NOW 3.2 aan te vragen (periode 1 januari – 1 april) gaat naar verwachting 15 februari open. En verder:

  • De geplande versoberingen voor de NOW3.3 (periode 1 april – 1 juli 2021) zijn van de baan.
  • Het maximale vergoedingspercentage is per 1 januari verhoogd van 80 naar 85 procent.

Houd er bij de NOW rekening mee dat er een eindafrekening volgt. Hiervoor hebt u mogelijk een accountantsverklaring of een derdenverklaring nodig. Op basis van uw daadwerkelijke omzetdaling wordt dan het definitieve subsidiebedrag vastgesteld. Dit kan betekenen dat u achteraf een deel NOW-subsidie moet terugbetalen.

Tozo met terugwerkende kracht

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) biedt een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als uw inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum daalt. Ook kunt u via de Tozo een lening krijgen voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen. U vraagt de Tozo aan bij uw woongemeente.

De Tozo 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021. Vanaf 1 februari kunt u de Tozo met terugwerkende kracht aanvragen. Dit kan tot en met de maand voor de aanvraagmaand.

Er komt ook een Tozo 4, voor de periode 1 april tot 1 juli 2021. Hierover volgt binnenkort meer informatie. Voor deze periode wordt een toets op beschikbare middelen ingevoerd.

TVL

Ook voor het eerste kwartaal van 2021 kunt u de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen, bij een omzetverlies van minimaal 30 procent. Het aanvraagloket gaat in februari open. Er zijn wel enkele uitbreidingen aangekondigd. Zo kunnen alle bedrijven in Nederland nu de TVL aanvragen, ook bedrijven met meer dan 250 medewerkers.

Verder is het subsidiepercentage verhoogd naar 80 procent. Het maximumsubsidiebedrag is 330.000 euro voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers. Voor bedrijven met meer medewerkers geldt een maximum van 400.000 euro. Daarnaast komt er een voorraadvergoeding voor de retail vanwege de verplichte sluiting.

Uitstel belastingbetaling

U kunt uitstel van belastingbetaling aanvragen of verlengen tot 1 juli 2021. Als u al eerder uitstel hebt aangevraagd, wordt dit automatisch verlengd tot 1 juli. 1 oktober 2021 start een uitgebreide betalingsregeling voor 36 maanden.

Coronakrediet en garanties

Ook in 2021 kunt u als ondernemer een beroep doen op diverse kredietregelingen en garanties. Denk aan de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en de Corona Overbruggingsregeling (COL). Uw acconavm adviseur informeert u hierover graag.

Time-out arrangement (TOA)

Sinds 1 januari is de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) van kracht. Hierdoor kunt u als ondernemer makkelijker een akkoord bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden. Zodat u een eventueel faillissement voorkomt.

Om ondernemers hierbij te helpen, heeft het kabinet het Time-out arrangement (TOA) geïntroduceerd. Hiermee brengt u uw onderneming tijdelijk in ‘slaap’. Als u hiervan gebruik wil maken, is een zorgvuldige voorbereiding noodzakelijk. De juristen van acconavm kunnen u hierbij helpen.

Versterk uw veerkracht

Mijn collega’s en ik helpen u graag in deze bijzondere tijd. Door advies te geven over deze coronaregelingen én hoe je deze in samenhang kunt inzetten, maar ook over manieren om uw veerkracht te versterken. Voor nu én de toekomst. Er is bij acconavm een speciaal team samengesteld dat zich buigt over uw coronavraagstuk. Neem voor vragen contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht