http://coronadossier

Hoe zit het met inlenersaansprakelijkheid in coronacrisis?

aansprakelijkheid

Leent u personeel in via een uitzendbureau? En verkeert uw uitzendbureau in zwaar weer? Voorkom dat u aansprakelijk wordt gesteld voor het niet afdragen van loonheffing en/of omzetbelasting. Lees wat u kunt doen om dit risico te beperken.

Hoe werkt inlenersaansprakelijkheid?

Vanwege het coronavirus komen veel bedrijven in financiële problemen. Dit kan uw uitzendbureau ook overkomen. Stel dat uw uitzendbureau de loonbelasting en/of omzetbelasting niet meer betaalt, dan bent u als inlener of doorlener toch aansprakelijk volgens de regeling van de inlenersaansprakelijkheid.

Volgens de regeling inlenersaansprakelijkheid, moet u dan als inlener de loonheffingen en/of omzetbelasting betalen. Dit kan betekenen dat u dubbele loonheffingen en/of omzetbelasting moet afdragen. Deze regeling geldt voor alle partijen in de keten: inleners, doorleners en uitleners.

Zo beperkt u de schade

U kunt het risico op aansprakelijkheid – en dus dubbele loonheffingen en/of omzetbelasting – vermijden met deze drie tips:

Tip 1: houd uw administratie bij
De Belastingdienst stelt de aansprakelijkheidsschuld meestal vast aan de hand van de administratie van de uitlener, maar soms ook van de inlener. Is de administratie niet op orde, dan kan de Belastingdienst het loonheffingstarief niet goed vaststellen. Het gevolg: u betaalt het hoogste tarief (anoniementarief).

Tip 2: vraag een verklaring betalingsgedrag
Vraag uw uitlener om een originele verklaring betalingsgedrag, dat is afgegeven door de Belastingdienst. Zo krijgt u een beter beeld van het aansprakelijkheidsrisico dat u loopt. De verklaring betalingsgedrag betekent echter niet dat u gevrijwaard bent; ook met een verklaring kunt u aansprakelijk worden gesteld.

Tip 3: stort op een g-rekening
U kunt ook het deel van het factuurbedrag voor de loonheffing en/of omzetbelasting storten op de g-rekening van de uitlener of doorlener. De g-rekening is een geblokkeerde rekening. Hiermee bent u gevrijwaard van aansprakelijkheid.

Tevens kunt u niet aansprakelijk worden gesteld als uw uitzendbureau voldoet aan de normen NEN-4400-1/NEN-4400-2 en is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Naast een aantal administratieve vereisten waaraan voldaan moet worden, moet u 25 procent van het factuurbedrag inclusief btw storten op de g-rekening van uw uitzendbureau.

Let op: maak geen geld meer over nadat uw uitzendbureau failliet is verklaard of toegelaten is tot een wettelijke schuldsaneringsregeling. Dan levert een storting geen vrijwarende betaling op en kunt u alsnog aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen en/of omzetbelasting.

Wij staan voor u klaar

Wilt u meer weten over inlenersaansprakelijkheid in onzekere tijden zoals nu? Mijn collega’s van acconavm en ik staan voor u klaar. Neem gerust contact met mij op via a.shah@acconavm.nl of bel 088 – 466 81 17.

Meer tips en adviezen

Wilt u meer tips en adviezen bij ondernemen tijdens de coronacrisis? Lees het laatste nieuws en ontdek tips voor uw onderneming in ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht