Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Uurtarief

Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, is een belangrijke vraag hoe je je uurtarief gaat bepalen. Je wilt niet te hoog inzetten, maar je wilt ook niet te weinig vragen. Wij geven tips om je uurtarief te bepalen.

Marktwaarde

Bepaal je marktwaarde. Jouw persoonlijke marktwaarde hangt onder andere af van je opleiding, ervaring, vaardigheden, specialisaties en of je een goede naamsbekendheid hebt. Hoe beter je scoort op deze punten, hoe hoger jouw marktwaarde is. Je kunt dan dus een hoger uurtarief berekenen.

Gemiddeld tarief in jouw branche

Probeer er achter te komen wat je collega zzp’ers verdienen. Dit kan een richtlijn zijn voor je eigen tarief. Vergeet daarbij niet te kijken naar hun ervaring, opleiding en kwaliteit van dienstverlening.

Wat heb je minimaal nodig?

Om te weten wat je minimaal moet verdienen om je hoofd boven water te houden, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de kosten en uitgaven. Denk hierbij aan huisvestingkosten, vervoer (brandstof), marketing- en advertentiekosten, telecommunicatiekosten en verzekeringen. Bereken of jouw uurtarief dekkend is wanneer je je kosten en uitgaven er vanaf trekt.

Omvang van de opdracht

Je uurtarief kan ook afhangen van het soort opdracht. Wanneer een bepaalde opdracht snel af moet zijn, kun je een hoger tarief rekenen. Denk verder aan overwerk, weekendwerk, duur van de opdracht, soort bedrijf waar je de opdracht voor uitvoert (non-profit of commercieel) en reiskosten. Deze zaken kunnen ook invloed hebben op jouw uurtarief.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht