Het belang van je ondernemingsplan

Ondernemingsplan

Hoe start je als zelfstandig ondernemer? Vanuit een gevoel, je expertise, een idee, ervaring of uit noodzaak? In principe maakt het niet veel uit. Als ondernemer ben je niet bang om risico’s te nemen en wil je je doelen nastreven. Het ondernemingsplan is een hulpmiddel om het strategisch plan uit te voeren en koers te houden.

Als kleine ondernemer of zzp’er lijkt het schrijven van een plan wellicht niet interessant of noodzakelijk. Toch is het slim om terug te kunnen vallen op je visie, principes en uitvalswegen. Daarnaast is het voor eventuele potentiële investeerders belangrijk dat zij inzicht hebben in de haalbaarheid van jouw plannen. Maak een analyse zodat je helder in beeld hebt wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en welke kansen en bedreigingen er zijn. Als je weet wat er speelt kun je je plannen daarop aanpassen.

Stel jezelf vragen

Het is goed om na te denken over de volgende vragen: Hoe ga je om met groei van je onderneming? Moet je personeel aannemen? Zijn investeringen nodig om aan de vraag van de markt te voldoen? Op welke manier ga je je producten of diensten in de markt zetten? Hoe onderscheid je je van de concurrent? Ben je als ondernemer de verkoper of de vakman? In een ondernemingsplan zet je al je gedachten en uitgangspunten over je onderneming op een rij. Door dit gestructureerd te doen, dwing je jezelf om over alle aspecten na te denken.

Het opstellen van een ondernemingsplan is het onderzoeken of het idee dat in je hoofd zit ook haalbaar is. Misschien vind je zelf dat je een briljant idee hebt, maar zijn er wel klanten die jouw producten willen hebben? In een ondernemingsplan houd je je eigen idee tegen het licht. Je moet reflecteren op de situatie. Ondernemen is vooruit kijken, de werkelijkheid terugkoppelen en de nodige maatregelen nemen. Rapportages kunnen hierin helpen. Bijvoorbeeld tevredenheid van klanten door herhalingsaankopen en resultaatanalyses. Zolang je maar een eerlijke en realistische terugkoppeling kunt geven op de voorgestelde verwachtingen.

Blijf je ondernemingsplan bijwerken

Het ondernemingsplan is aan veranderingen onderhevig. Het ondernemingsplan heeft minimaal één keer per jaar een update nodig. Zijn bepaalde verwachtingen het afgelopen jaar uitgekomen of niet? Heb je moeten bijsturen en wat zijn hiervan de effecten geweest? Is de onderneming groter geworden en moeten processen geformaliseerd worden? Het ondernemingsplan dwingt de ondernemer ook om kritisch naar zichzelf te kijken. Passen mijn kwaliteiten als ondernemer bij de doelstellingen van de onderneming?

Door je ondernemingsplan regelmatig bij te werken behoud je de juiste koers en kun je jezelf en je onderneming naar een hoger plan tillen. Heb je hulp nodig bij het maken van je ondernemingsplan? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Meer informatie

Wil je weten meer weten over Acconline? Ga dan naar www.acconline.nl, stuur een e-mail naar servicedesk@acconline.nl of bel naar 088—6644999. Acconline biedt de mogelijkheid om direct op de hoogte te zijn van de financiële voortgang in vergelijking met de voorgestelde doelstellingen. In één oogopslag ben je op de hoogte hoe je er voor staat.

Dit is een bericht van Acconline

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht