Help, een spookfactuur!

spookfactuur

Je denkt dat je een spookfactuur hebt ontvangen. Wat doe je dan? Spookfacturen zijn valse facturen die in de meeste gevallen niet van echte facturen te onderscheiden zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door woorden of logo’s die herkenbaar zijn. Een offerte kan vermomd zijn als factuur, maar je kunt ook een rekening krijgen voor niet-geleverde diensten.

Vooral in de vakantieperiode zijn de oplichters actief. Soms is het niet voldoende om de factuur weg te gooien. We hebben hieronder een paar instructies gezet. Met onderstaande instructies vergroot je de alertheid en verklein je het risico.

Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als je met een spookfactuur of verdacht telefoongesprek wordt geconfronteerd.

Voorkom betaling van de spookfactuur

Volg onderstaande instructies:

1    Factuur controleren
Controleer elke factuur die binnenkomt. Soms ziet de aanbieding eruit als een factuur, en zit er zelfs een acceptgiro bij, maar staat ergens in de kleine lettertjes dat het een aanbieding betreft.

2    Laat je niet misleiden door de naam
Kijk goed van wie je de factuur of brief krijgt. Laat je niet door de naam misleiden, omdat het een naam is van een bekend bedrijf of omdat de naam je wellicht bekend voorkomt.

3    Zet geen handtekening
Als je geen advertentie wilt plaatsen, onderteken dan niets. Voor iets waar je geen prijs op stelt, hoef je niet te tekenen.

4    Neem geen telefonisch contact op
Ken je het bedrijf niet, of kun je het bericht niet plaatsen? Ga dan niet met hen bellen om te informeren of door te geven dat de factuur niet klopt. Neem geen telefonisch contact op met het bedrijf om navraag te doen of door te geven dat de factuur niet klopt. Je woorden kunnen namelijk tijdens het telefoontje worden opgenomen en gebruikt om een ander gesprek samen te stellen.

5    Vraag bij twijfel om uitleg via e-mail
Als je twijfelt over een factuur, stuur dan een e-mail naar het bedrijf. Noem om welke factuur het gaat en dat je twijfels hebt over de juistheid. Vraag dan een kopie van de door jou ondertekende overeenkomst op.

6    Melding maken bij het fraudemeldpunt
Als je een factuur ontvangt van een malafide afzender, dan kun je aangifte doen bij fraudemeldpunt.nl. En wat ook belangrijk is: betaal niet! Zelfs als er wordt gedreigd met het inschakelen van een incassobureau.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht